Purebred. Generalens älskarinna, Del 2 – Lisa Hågensen

Första meningen: Att en timma kan vara så lång.

Baksidestext: 

Kriget har brutit ut och vännerna från Norra Hellas riskerar sina liv i en sista strid mot die Herrenvolk.

Kommentar:

Generalens älskarinna, del 2 är alltså fortsättningen på den tredje delen i trilogin Purebred och tar vid exakt där del 1 slutar. Det innebär att man som läsare får mest utav boken genom att ha läst första delen innan och gärna ha den i färskt minne. Det är inte tillbakablickar på det sättet det skulle ha varit om det hade varit en fjärde bok istället.

För mig, som precis läst ut del 1, fungerade det alldeles utmärkt. Man får den där mysiga känslan av att plocka upp en ny bok samtidigt som startsträckan i läsningen raderades eftersom jag kastades tillbaka mitt i handlingarnas centrum.

Det här är en av mina favoritserier, för jag tycker att Lisa Hågensen är väldigt bra på berättande och på världsskapande. Även om det utspelar sig i ett framtida Europa och namnen är tagna därifrån känns researchen gedigen och det arbete som behövts för att staka ut den här världen är beundransvärd. Bara en sådan sak som att kalla det rike som die Herrenvolk försöker skapa för ”fjärde riket” tycker jag är lysande.

I Purebreds första del, Flykten från Olympo, möter man Thorbis perspektiv. I den andra delen, Herrefolket, är det Dora som vi får följa. I den sista delen (eller då två sista delarna), Generalens älskarinna, är det Whanzi man följer. Hon kanske är den mest spännande av alla karaktärer och absolut den jag har stört mig mest på under seriens gång. Hon verkar så vuxen men det märks många gånger att hennes beteende passar hennes ålder (15-16 år är hon i de här böckerna). Det har varit nyttigt för mig att lära känna henne som person, och jag gillar henne (och förstår henne) mycket bättre efter de här två delarna. Jag vill jämföra henne lite med Pippi Långstrump och Anne Frank, kanske mest Pippi i just den här delen.

I övrigt är persongalleriet lagom stort och har man följt serien från början känner man igen de allra flesta i den här boken. Det gör det till ett ganska lättläst avslut, bara av den anledningen. Lättläst är serien ändå, Hågensen har ett driv och ett skrivsätt som gör att sidorna bara flyger fram när jag läser, samtidigt som det inte känns som om det går för fort fram.

Betyg: 4,5/5


20190105_1200495266326631730107178.jpg

Titel: Purebred. Generalens älskarinna, Del 2
Författare: Lisa Hågensen
Format: häftad
Serie: Purebred #3 (del 2)
Förlag:  Fusce förlag
ISBN: 
  978-91-984288-3-4
Omslagsbild: Ida Evelina Hågensen
Antal sidor:
 253
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

*
Läs också:
Recension av Purebred. Flykten från Olympo
Recension av Purebred. Herrefolket
Recension av Purebred. Generalens älskarinna, del 1

 

 

 

11 reaktioner till “Purebred. Generalens älskarinna, Del 2 – Lisa Hågensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.