Jakten II : Tatra – Lisa Hågensen

Första meningen:

Keidra kör den timmeslånga sträckan till Losanto på fyrtiofem minuter.

Handling:

I dystopin PUREBRED råkade fem ungdomar från Norra Hellas på den ondskefulla rörelsen die Herrenvolk. Tillsammans med Ask, en äkta purebred från The Pure Breed Plant, kämpade, älskade och sörjde de, och de räddade varandras liv. Uppföljaren JAKTEN är mer en mörk och våldsam kärlekshistoria än en dystopi, och kan läsas fristående.

Kärleken övervinner allt, sägs det, men gör den verkligen det?

Kommentar:

Den andra och avslutade delen av den fristående uppföljaren av den dystopiska serien Purebred, Jakten II Tatra, är riktigt spännande under sina stunder. Lisa Hågensen har ett drivet berättarspråk och efter så här lång tid i serien känns det som att träffa sina gamla kompisar igen.

Gång på gång får jag påminna mig om att det här är ungdomar i en dystopisk värld. Ett ställe där man inte alltid har tid och möjlighet att vara barn, och det märks. Här är det den här gruppen som sköter det mesta. Gruppen är full av karaktärer som är skilda åt i personlighet, talspråk, karaktär och det gör det också spännande. Att se gruppdynamiken på ett så nära sätt gör att man känner sig ännu mer som en del av gruppen. Det är också här jag många gånger påminns om att de är ungdomar genom sin impulsivitet och tendens att reagera starkt på saker som jag själv kanske tycker är små. Men å andra sidan lever jag inte i en dystopisk värld med den överhängande risken att dö heller, så vem är jag att döma?

Jag gillar Whanzi/Chanzi, även om hon också stör mig oerhört. Det är så mycket badass i henne och jag måste säga att jag blir både inspirerad av och förbannad på henne. Så många val hon gör som jag önskar att jag kunde vara lika stark att göra om det behövdes, och så många val hon gör som jag tänker ”Neeeeej, vad gör du?!” om. Annars gillar jag Thorbi väldigt mycket, även om han inte följs riktigt lika frekvent i den här boken, men genom serien är han nog min absoluta favorit. Han är stark när det behövs men samtidigt väldigt känslig och in touch med sitt inre jag, vilket är kul och ganska ovanligt för manliga karaktärer.

Hela Purebred- och Jakten-serien är väldigt viktig litteratur för det handlar egentligen om hur Hitlers idéer har återvänt och hur världen blir efter det. I den värld vi lever i idag finns det många som skulle behöva läsa den och det skulle faktiskt kunna vara en del av en temaundervisning, för att bryta det ”verkliga” andra världskriget och dess idéer.

Språket är lättsamt och passar genren väldigt bra.

Betyg: 4/5


screenshot_20191107-231912_google play books8550853734787244385..jpg

Titel: Jakten II : Tatra
Författare: Lisa Hågensen
Omslagsdesign: Fusce förlag
Format: E-bok
Serie: Jakten #2
Förlag:  Fusce förlag
ISBN: 
 978-91-984288-6-5
Antal sidor: 236
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

*
Läs också:
Recension av Purebred : Flykten från Olympo
Recension av Purebred : Herrefolket
Recension av Purebred : Generalens älskarinna del 1
Recension av Purebred : Generalens älskarinna del 2
Recension av Jakten I : Siri

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.