Tatra – Lisa Hågensen

Första meningen:

Whanzi har varit död i fem dagar.

Handling:

Europa, någon gång i framtiden. Efter den fruktansvärda händelsen i Margorz är en av vännerna försvunnen, och rollerna har blivit ombytta – de har gått från att jaga till att jagas. Det finns inget annat val än att konfrontera hotet.

Utan en aning om fasan som väntar ger de sig iväg västerut för att sätta stopp för General Tarz. De fruktar att de två barn som tillverkades på The Pure Breed Plant kommer att användas till en ny elitistisk ras, eller att generalen har en ännu mer ondskefull plan på gång.

Innan deras resa är över tvingas en av dem att ta ett omstörtande beslut. Kommer det att rädda dem alla, eller är allt förgäves?

Kommentar:

Den andra och avslutade delen av den fristående uppföljaren av den dystopiska serien Purebred, Jakten II Tatra, är riktigt spännande under sina stunder. Lisa Hågensen har ett drivet berättarspråk och efter så här lång tid i serien känns det som att träffa sina gamla kompisar igen.

Gång på gång får jag påminna mig om att det här är ungdomar i en dystopisk värld. Ett ställe där man inte alltid har tid och möjlighet att vara barn, och det märks. Här är det den här gruppen som sköter det mesta. Gruppen är full av karaktärer som är skilda åt i personlighet, talspråk, karaktär och det gör det också spännande. Att se gruppdynamiken på ett så nära sätt gör att man känner sig ännu mer som en del av gruppen. Det är också här jag många gånger påminns om att de är ungdomar genom sin impulsivitet och tendens att reagera starkt på saker som jag själv kanske tycker är små. Men å andra sidan lever jag inte i en dystopisk värld med den överhängande risken att dö heller, så vem är jag att döma?

Jag gillar Whanzi/Chanzi, även om hon också stör mig oerhört. Det är så mycket badass i henne och jag måste säga att jag blir både inspirerad av och förbannad på henne. Så många val hon gör som jag önskar att jag kunde vara lika stark att göra om det behövdes, och så många val hon gör som jag tänker ”Neeeeej, vad gör du?!” om. Annars gillar jag Thorbi väldigt mycket, även om han inte följs riktigt lika frekvent i den här boken, men genom serien är han nog min absoluta favorit. Han är stark när det behövs men samtidigt väldigt känslig och in touch med sitt inre jag, vilket är kul och ganska ovanligt för manliga karaktärer.

Hela Purebred- och Jakten-serien är väldigt viktig litteratur för det handlar egentligen om hur Hitlers idéer har återvänt och hur världen blir efter det. I den värld vi lever i idag finns det många som skulle behöva läsa den och det skulle faktiskt kunna vara en del av en temaundervisning, för att bryta det ”verkliga” andra världskriget och dess idéer.

Språket är lättsamt och passar genren väldigt bra.

Betyg: 4/5

Titel: Tatra
Författare: 
Lisa Hågensen
Omslagsdesign: Cecilia Pettersson, Pica Pica design
Format:
Danskt band
Serie:
Jakten #2
Förlag:  Hoiförlag
ISBN: 
 978-91-7697-234-2
Antal sidor: 252
Språk: Svenska
Utgiven: 
2020 (original: 2019)
Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

*
Läs också:
Recension av Purebred : Flykten från Olympo
Recension av Purebred : Herrefolket
Recension av Purebred : Generalens älskarinna del 1
Recension av Purebred : Generalens älskarinna del 2
Recension av Jakten I : Siri

6 reaktioner till “Tatra – Lisa Hågensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.