Purebred. Generalens älskarinna, Del 1 – Lisa Hågensen

Första meningen: Kvällsluften är råkall och glimmande skymningsröd.

Baksidestext: 

Staden Pandor vilar mellan höga berg, och på ett av dem ruvar Högborgen, där den fruktade Generalen styr över die Herrenvolks armé och regionens alla dödsläger. När Whanzi förs till Pandor Camp väntar henne inget annat än hårt arbete, svält och död. Men Whanzi är ingen vanlig femtonåring, och lyckas efter en osannolik flykt ta sig till motståndsrörelsen. De skickar ut henne på ett uppdrag som – om hon lyckas – kan ge dem verktygen att krossa die Herrenvolk.

Men Whanzi kan inte glömma vännerna från Olympo. Var tog de vägen, Laban, Thorbi och Piero? Vad hände egentligen med Dora? Whanzi hamnar i en värld av spioneri, intriger och mord och måste utstå många fasor innan de alla är tillsammans igen.

Kommentar:

Det här är en lättläst dystopi som har kommit att bli en av mina favoritserier just för att den är lättläst och drar in mig så väldigt djupt i sin berättelse och i sina karaktärer. Lisa Hågensen har en väldigt bra berättarstil som gör att jag inte vill lägga ner boken utan fortsätter läsa kapitel efter kapitel.

Den sista delen i trilogin Purebred, Generalens älskarinna, är uppdelad i två delar och under första delen får vi följa Whanzi när hon hamnar i dödsläger och tar sig därifrån. Hon är 15 år och blir infiltratör och spion i Högborgen där hon träffar en av de andra som arbetar mot die Herrenvolk. Hur Hågensen lyckas nysta ihop alla röda trådar är en av mina favoritsaker att upptäcka och jag blir till mig av förtjusning gång på gång.

För mig har Whanzi varit den svåraste karaktären i de andra böckerna och har mest känts surmulen och svår så därför är det häftigt att få möta henne som huvudperson i en bok för att lära känna henne bättre och stångas lite med henne. I övrigt är persongalleriet lagom stort, det blir ganska många nya ansikten mot de tidigare böckerna, men för den som läst de andra två delarna i serien känner man igen så pass mycket av historien och har nog stor koll att det inte stör. I den här boken får jag mycket mer förståelse och empati för Whanzi, även om jag kanske inte alltid håller med henne i det hon säger och gör. I övrigt fastnar jag för Generalens älskarinna, och tycker att Hågensen får till Holst väldigt bra som creep.

Det som är absolut läskigast med den här trilogin över huvud taget är ”flirten” med historien. En värld som vi har sagt att vi absolut inte ska ha tillbaka, en värld där man hatar judar, där ariska ses som bäst. Så det är en historia vi känner igen, och det hjälper också att dra in mig i berättelsen och jag vill verkligen veta vad som händer. Någonstans känns Whanzi lite som en ny Anne Frank blandat med Pippi Långstrump. Jag vet inte om jag någonsin har läst om en karaktär som har ett sådant jävlar anamma och ”det har jag inte provat så det fixar jag säkert” sedan just Pippi.

Språket flyter och är som sagt lättläst. Whanzis språk gör att man kan särskilja henne från alla andra och det är roligt. Många karaktärer har sina egna små nyanser, vilket gör att jag hör dem uppspelade för mitt inre nästan som från en film.

Betyg: 4/5


20180531_092233779479925.jpg

Titel: Purebred. Generalens älskarinna, Del 1
Författare: Lisa Hågensen
Format: häftad
Serie: Purebred #3 del 1
Förlag:  Dusce förlag
ISBN: 
  978-91-984288-2-7
Antal sidor: 246
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

*

Läs också:

Recension av Purebred. Flykten från Olympo
Recension av Purebred. Herrefolket

 

 

 

13 reaktioner till “Purebred. Generalens älskarinna, Del 1 – Lisa Hågensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.