Hennes ögon blå – Lisa Hågensen

Första meningen:

När jag svängde in på avfartsvägen till Olofsson bestämde jag mig för att inte ställa bilen framför huset så att alla kunde se den.

Baksidestext:

De väntar på henne utanför kyrkporten. Året är 1671 och Kirsti Martasdotter fängslas och anklagas för häxeri. Åtta månader senare rymmer hon. Höggravid, torterad och våldtagen tar hon sig tillbaka till sitt hem i Lövaren.

År 2011. Denna ondskans sommar, när en galning skjuter ihjäl ungdomar på en ö i norska skärgården, ser Raili fram emot sex lugna veckor i sitt lilla torp i Lövaren.

Men allt står inte rätt till där runt sjön. Någonting är fruktansvärt fel.

Vad fyller vi varandras tomrum med?
Kärlek?
Hat?
Ondska?

Vi väljer. Sedan skördar vi.

 

Kommentar:

Det här blev den åttonde boken jag läser av Hågensen, och hon är en klar favorit med sina Ya-serier, så mina förväntningar var höga. Och de infriades. Jag gillar verkligen både storyn och språket.

I Hennes ögon blå följer vi främst Raili, som arbetar på bibliotek tillsammans med bästa vännen Ylva. Raili har en liten stuga som hon ofta åker till när hon har ledig tid, men den här gången känns inte allt som det brukar. Hon har en obehagskänsla och känner sig iakttagen och som att skogen vill henne illa. Men hon försöker skaka det av sig, tills hon möter ett mysterium – folk verkar glömma bort saker ur sitt förflutna. Samtidigt berättar hennes granne Olofsson om att han tror att andra grannar hade ett barn i början av sommaren, men det barnet är det ingen annan som vet om.

Boken börjar med att Raili kliver in i Olofssons hus efter att hon inte fått tag på honom. Redan här börjar det spännande, med döda kroppar, någon hon måste gömma sig ifrån, och mordbrand. Sedan går vi tillbaka två månader i tiden och får veta bakgrunden till det hela, innan upplösningen. Emellanåt dyker också tillbakablickar från 1600-talet också upp, där Kirsti anklagas för att vara häxa.

Persongalleriet är relativt stort, men eftersom alla kopplas samman på ett bra sätt är det lätt att skilja dem åt. Jag gillar Olofsson och hans bryska och samtidigt lågmälda sätt. Raili är härlig, och hennes relation med Ylva är underbar. Humorn dem emellan, eller Railis egen humor när hon har monologer med sig själv, lättar upp en annars ganska mörk och obehaglig bok, och gör den mer lättsmält.

Det finns drag av övernaturlighet, och jag kan tänka mig att det bara kommer att växa i kommande böcker i serien. Språket är lysande och får pocketboken att kännas lättläst och som att det går fort, trots att den är över 400 sidor. Ser mycket fram emot att läsa den spännande fortsättningen.

Betyg: 4,5/5

Titel: Hennes ögon blå
Författare: Lisa Hågensen
Format: Pocket
Serie:
Raili & Ylva #1
Förlag:  Hoi förlag
ISBN: 
  978-91-7557-551-3  
Antal sidor: 410
Språk: Svenska
Utgiven: 
2021

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

*
Läs också:

Recension av Purebred : Flykten från Olympo
Recension av Purebred : Herrefolket
Recension av Purebred : Generalens älskarinna del 1
Recension av Purebred : Generalens älskarinna del 2
Recension av Jakten I : Siri
Recension av Jakten II : Tatra

Författarintervju med Lisa Hågensen

Som Lisa Kiddo:
Recension av Span & Span och den stora guldkuppen

En reaktion till “Hennes ögon blå – Lisa Hågensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.