Föreningens tid – Leif Selander

Första meningen: Ovädret var över dem på ett ögonblick.

Handling: 
Ett år har gått sedan slaget om Konstantinopel avgjordes. Väringagardet har bildats, och i den stora staden har utrensningar skett när kejsaren befäst sin position. Orosmoln har seglat upp i nordväst och i öst. Den bulgariske upprorsledaren, som vill komma åt makten i Konstantinopel, och den gamle antagonisten Skleros, som åter utmanar om tronen.

Samtidigt kommer ett förslag från norr som återigen kommer att försätta Markus och Grim för stor fara…

Kommentar:

Den sista delen i Väringasagan, Föreningens tid (se recension på Svekens tid och Fruktans tid) är fortsättningen på båda de tidigare delarna, som utspelade sig parallellt med varandra och den gör mig inte besviken. Leif Selanders serie om Markus, Grim och Ylva har blivit en av mina favoritserier och jag var riktigt nyfiken på att veta hur det gick för dem.

Föreningens tid har en spännande prolog med Ylva, men sen är det Markus och Grim som är i fokus i den största delen av boken. Selander knyter ihop säcken på ett oerhört snyggt sätt, tycker jag, och hela historien känns trovärdig.

Jag är glad över sättet kvinnorna beskrivs på i den här serien. Ylva är stark och klyftig och klarar sig själv, och även om det finns utsatta kvinnor (horor, sexuellt utsatta osv) i periferin så är det kvinnor som kan – inte bara kroppsmässigt utan också intellektuellt – som syns mest.

Språket flyter på bra, och även om det är stora persongallerier (det finns många vikingar med i olika konstellationer) så skiljer de sig så pass mycket åt i personligheter att det inte är några svårigheter att hålla isär dem. Eftersom Selander också fokuserar på ett fåtal av dessa är det också bra balans mellan karaktärer som man får följa på djupet, sådana som passerar förbi men som ändå betyder något för historien och sådana som bara finns i periferin.

Om man har läst de andra böckerna finns det en liten risk att man tycker att det är upprepande att få det tidigare upprepat för sig, men det är inget jag tycker gör särskilt mycket alls. Att bli påmind om vad som har hänt och varför saker är som det är, kan alltid vara nyttigt också.

Betyg: 4/5

received_10204369532636558.jpeg

Titel: Föreningens tid
Författare: Leif Selander
Serie: Väringasagan #3
Förlag:  Egenutgiven via Publit
ISBN: 
9789176116722.
Antal sidor: 404 
Språk: Svenska 
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

 

 

7 reaktioner till “Föreningens tid – Leif Selander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.