Fruktans tid – Leif Selander

Första meningen: Irriterad svepte Ylva med handen över ansiktet i ett försök att hindra det piskande regnet från att nå hennes ögon.

Handling:
Året är 978 e.Kr. när sextonåriga Ylva med sällskap blir överfallna vid Mälarens strand på väg till Björkö. Ett mindre vikingasällskap som tvångsrekryterar roddare och krigare tar henne tillfånga för att säljas som träl i Gårdarike. Ett öde som skulle innebära total förnedring för en ung flicka. Att ta sitt eget liv verkar vara hennes enda utväg. Det olycksaliga ödet undviks genom en ny vänskap med hövdingens son. Med hans hjälp får hon möjlighet att visa att hon är en tillgång för krigarsällskapet.

I Gårdarike har krig brutit ut, mellan två bröder som slåss om makten, som gör resan farlig och tvingar dem att välja sida. Motgångar som svek, mord och fruktan, men också vänskap, lust och glädje kantar deras väg genom Gårdarike, innan de till slut når färdens mål.

Kommentar:

Det här är den fristående och parallella fortsättningen på Svekens tid (recension hittar du här). Det tycker jag är ett ypperligt upplägg. I den förra boken får vi följa prästsonen Markus, som inte vill annat än att gå i viking, och den här boken följer hans tvillingsyster Ylva, som har samma dröm. Hon rövas bort för att säljas som träl men får visa att hon duger som sköldmö, något som hon har uppfostrats till.

Jag var väldigt förtjust i första delen i serien, och jag är minst lika förtjust i den här. Dels har det att göra med Selanders berättarstil, såklart, som passar mig som handen i handsken men jag gillar också att han har skrivit en bok som utspelar sig under vikingatid med en kvinna i fokus. En stark kvinna, en sköldmö, och en duktig dessutom. Ylva är både vacker, klipsk och duktig med vapen – en inte dålig kombination alls.

Det är ganska stora persongallerier i sådana här böcker. Inte så konstigt, i och med att det är ganska stora manskap som åker runt och hela tiden ankommer till nya platser. Selander löser det bra genom att ge vissa större utrymme och ibland också genom att helt enkelt kapa bort andra. Våldsamheter händer, det är en bok om vikingar och då måste blodet flyta. Dock tycker jag inte att fokus ligger på det, utan snarare hos de olika relationerna och de inre egenskaperna som karaktärerna innehar. Upplyftande.

Språkmässigt känns det inte nymodigt men samtidigt inte gammalmodigt och förutom alla våldsamheter så är det en lättsläst bok med bra flyt.

Det kommer att komma en del tre i den här serien också, och den ser jag också fram emot. Inte nog med att det är bra böcker, de är dessutom snygga tycker jag. Oerhört indragande omslag.

Tack till författaren för recensionsexemplar!

Betyg: 4,5/5

20171002_150343

Titel: Fruktans tid
Författare: Leif Selander
Serie: Väringasagan #2
Förlag: Publit
ISBN: 9789176118771
Antal sidor: 394
Språk: Svenska
Utgiven: 2017

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

9 reaktioner till “Fruktans tid – Leif Selander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.