Svekens tid – Leif Selander

Handling: Markus familj flyttar till Norden och Björkö mot hans vilja. Han skulle allra helst vilja återvända till det Romerska riket, där han föddes, och när chansen finns att gå i viking för att hjälpa fursten Vladimir i kriget mot Jaropolk, broder till fursten tar han den, 17 år gammal. Hövdingen på båten han tar viking på, Grim, utser Markus till förste styrman och det kommer han inte att ångra.

Kommentar: Nu råkar jag vara en sån person som tycker om att läsa historiska romaner, och dessutom tycker om vikingar – men det här är en av de bättre böcker jag läst i år. Jag rekommenderar alla, och särskilt de som är intresserade av historia, att läsa den här boken.

Leif Selander baserar sin bok på verkliga händelser och den information som han förmedlar är sakligt och bra beskriven utan att vara övertydlig eller för informativ i sitt sätt. Bokens karaktärer är i de allra flesta fall strålande och det är väldigt roligt att följa med den kvicktänkte Markus genom den här äventyret. Gångerna är många då jag glömmer bort att han bara är 17 år.

Det rent historiska kan jag inte kommentera, då jag inte är nog insatt i verkligheten för att kunna jämföra,  men Selander utger sig inte för att beskriva historien som den var, utan baserar sin bok på verkliga händelser och platser. För mig levandegör det historien och det känns väldigt pedagogiskt.

Boken är lättläst och förutom lite våldsamma tendenser här och där (det är ju ändå vikingar) så skulle jag säga att det här är en bok för nästan alla åldrar.

Betyg: 4/5
Titel:  Svekens tid
Författare: Leif Selander
Förlag: Type and Tell
ISBN: 9789176837
Språk: Svenska
Antal sidor: 316
Utgiven: 2016

 

9 reaktioner till “Svekens tid – Leif Selander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.