Hej Leif! Du är aktuell med Föreningens tid som precis har kommit ut, tredje och sista boken i Väringasagan. Kan du berätta lite kort om boken och serien?
Ja, som sagt. Det är sista delen i min trilogi om Markus, Grim och Ylva. En serie som handlar om tre fiktiva personer i en verklig historia. En otroligt förlösande bok att skriva eftersom slutet hela tiden funnits i mitt huvud. Under hela skrivprocessen har det som inträffar i slutet funnits i mina tankar. Jag är oerhört glad att äntligen fått det ur mig på papper. Jag hoppas att alla som läser ska tycka om det lika mycket som jag.
Första boken, Svekens tid, och andra boken, Fruktans tid, är parallella i tid men med olika huvudkaraktärer – ett sätt som jag inte stött på tidigare. Hur kom du på den idén?
Bok två om Ylva var från början inte planerad. Men under skrivandet av Svekens tid började tankarna flöda om en stark kvinna under en tid som tillhörde männen. Att den blev en parallell historia var självklart eftersom deras liv sker samtidigt. Personligen älskar jag Ylva och den person hon är.
Hur kommer det sig att du valde att skriva om just vikingatiden?
Mitt grundintresse är egentligen romartiden efter min tid som guide i antikens Turkiet. Jag har alltid drömt om att skriva en roman om romarriket. Tyvärr är dock allt redan skrivet. Det finns till och med deckare som utspelas i antikens Rom. Ett besök i Hagia Sofia i Istanbul fick mig dock på andra tankar. Inskriptionen av Halvdan på en av balkongerna fick mig att inse att jag kunde kombinera mitt intresse av Romarriket med vikingar. Det fick mig att plugga vidare i ämnet. När jag sedan läste Mats G. Larssons bok ”Väringar” lyste formligen några sidor fram. Vikingarnas väg ner till Konstantinopel och Väringagardets bildande. Det blev grunden till ”Svekens tid”. Att sedan Mats G. Larsson läste igenom manuset innan utgivning gjorde mig oerhört stolt och gav mig mod att ge ut den.
Böckerna handlar främst om syskonen Markus och Ylva. Hur beskriver du dem som personer och valde du deras karaktärsdrag ”själv”, eller kom de mer av sig själva under processens gång? Jag tänker på att båda egentligen är ganska normbrytande i sina personligheter och ibland även utseendemässigt.
När jag läste på om vikingatiden innan jag skrev Svekens tid, insåg jag hur olikt det var mot dagens samhälle. Vikingatiden var enkelt förklarat ett hederssamhälle, med helt andra värderingar. Markus, som är kristen, fick bli en motsats till det. Hans röst fick förklara det som händer i boken. När det gäller Ylva så är det hennes kvinnliga sida som är samvetet i boken. Om man skulle försöka sig på att skriva helt sanningsenligt enligt den tiden att tänka tror jag läsarna skulle få svårt för att förstå.
Nu när sista delen i serien har gått till tryck, vad händer i ditt författarskap i framtiden?
Nu är den här serien slut, men jag har en plan att ändå spinna vidare på den. Nästa projekt (bara i tankestadiet) blir om Harald Hårdrådes tidiga liv. Det påminner mycket om handlingen i Svekens tid då han flyr Norden, färdas via Kiev och slutligen kommer till Konstantinopel. Här finns en del bevarat som jag kan använda mig av. Tanken är att ättlingar till personer i Väringasagan ska finnas med. Dessutom ska legenderna om Markus, Grim och Kolskägg leva kvar i Väringagardet.
Hur ser din skrivprocess ut, i korta drag?
Jag har inget välskrivet synopsis. Tycker att det kväver den kreativa processen. Jag har istället grindstolpar som jag ska röra mig emot. De grindstolparna/händelserna måste finnas med, men förutom dem får historien växa under skrivandet. Det gör att händelser och personer dyker upp som jag inte tänkt ut från början. Mycket av det jag är mest nöjd med kom fram på det sättet.
Vad klarar du dig inte utan när du skriver?
🙂 Min IPad Mini. Allt skrivs på den (med ett separat tangentbord). Den kan jag ha med mig överallt.
Du är egenutgivare, vad ser du för fördelar och nackdelar med det utgivningssättet?
Fördelen är att ingen rör i min story och ingen som lägger sig i. Nackdelen blir att man drunknar i utbudet av böcker när man inte har ett förlag som marknadsför en.
Vilka är dina bästa tips för wannabe-författaren?
- Först måste man ha en story. Ett embryo med start, handling och slut. Utan det är det svårt att skriva en bok, hur duktig man än är på att formulera sig.
- Att skriva är som ett arbete. Man måste tvinga sig att skriva trots att det under vissa stunder känns tungt eller oinspirerande.
- Våga! Alla kan skriva även om man inte var expert på svenska i skolan.
Och sist men inte minst, vilken är den bästa bok som du har läst, och varför?
Oj, den var svår. Jag har läst så många… Jag får istället gå på känslan jag hade när jag läste och då blir det Papillon av Henri Charriere. Läste den många gånger som tonåring.
Bland de böcker jag läser idag är mina favoriter Conn Igguldens serier om Julius Caesar och Djingis Khan. Fantastiska böcker som ger liv till historiska personer. Det är den främsta anledningen till att jag tycker om historiska romaner.
*
Klicka på bilderna för att komma till mina recensioner av böckerna i Väringaserien.
Eller klicka här: Svekens tid, Fruktans tid, Föreningens tid
Jag har precis läst klart denna trilogi.
Jag väntar med spänning på att boken/böckerna om Harald Hårdråde skall komma ut.
Skriv fort kära Leif Selander.
Tack för mig
Johan Alriksson
GillaGillad av 1 person