I fikonträdets skugga – Camilla Davidsson

Första meningen:

Jag ska bli läkare.

Baksidestext (taget från Storytel): 

Susanne har tagit hand om sin familj i alla år, men nu är de vuxna döttrarna Sofia och Lovisa utflugna och maken Lars har plötsligt och chockartat lämnat henne för en yngre kvinna. Nu måste Susanne skapa sig ett nytt liv. Först och främst hitta en lägenhet, men också ett nytt jobb och någonstans att göra av bohaget från familjevillan.

I en avkrok på Gotland ligger den gamla mjölkbutiken, ett arv som Susanne tänkt sälja, men som tillfälligt får husera alla möbler och prylar. I lugn och ro ska hon sortera allt och hämta kraft efter skilsmässan. När en turist en dag stannar till på gården och frågar vad sakerna kostar, finner Susanne att hon halvt ofrivilligt säljer en gåva hon fått från Lars. Och när en stilig, men vresig granne dyker upp strax efteråt och vill köpa en bok, sätts en kedja av händelser igång som slungar ut Susanne i livet igen.

Men vågar hon säga ja till allt det nya? I fikonträdets skugga är en fristående fortsättning på läsarsuccén Liten tvåa med potential. Det är en varm och kärleksfull skildring om att resa sig när man har fallit och om modet att stå upp för sig själv

Kommentar:

Camilla Davidssons senaste bok, en fristående uppföljare till Liten tvåa med potential, är precis som hennes andra böcker full av djup, värme, livsresor och mys som naggas i kanterna av problem.

I den här boken får vi följa Susanne, mamma till Sofia som Liten tvåa med potential handlar om men I Fikonträdets skugga går alldeles utmärkt att läsa utan att ha läst första delen först, men jag skulle inte helt föreslå att byta ordning på det. Susanne har plötsligt blivit övergiven av Lars som har hittat en ny kvinna som han dessutom ska ha barn med. Han har lämnat henne med att sköta om allt som har med försäljningen av deras gemensamma liv att göra och när hon inte har någonstans att ställa alla möbler som är kvar skickar hon dem till Gotland och hennes nu döda mammas gamla hus, en butik som hon ärvt. Där börjar hon rensa ur och det råkar till och med bli ett loppis av det hela, utan att hon riktigt tänkt sig det. Och från att ha levt som del av ett par i många år hittar Susanne ett nytt kontaktnät, där en eller flera män ingår, och mer och mer tillbaka till sig själv.

Persongalleriet är lagom stort och fokus ligger hela tiden på Susanne, vilket känns skönt för då spelar inte de andra lika stor roll på samma sätt. Det gör också att vi lär känna Susanne väldigt bra. Det är många som är lätta att tycka om. Främst Susanne själv, men också Misha, som hjälper henne att skjutsa möblerna till Gotland. Det är många gånger jag finner mig själv muttra lite över att Susanne inte fattar något eller vill att hon kommer till saken någon gång. Samtidigt som jag tycker att hennes ibland totala oförståelse är väldigt charmig. Jag är väldigt glad över den livsresa vi får följa henne på, för jag är betydligt mycket mer förtjust i henne på slutet än vad jag är i början. Det är också trevligt att få följa en lite äldre kvinna i en sådan här bok istället för någon som är runt 30 årsåldern, även om jag tycker att det också är trevligt. Men det ger en lite annan inblick på det hela.

Som alla andra Davidssons böcker har jag svårt att sluta när jag väl har börjat och boken lämnar också efter sig en tomhet. Jag vill veta mer, veta vad som händer, inte tappa gemenskapen med mina nya vänner och boken stannar kvar hos mig även efter att den är slut.

Språket är bra och lättsamt, jag tycker att jag känner igen Davidssons ton i det hela. Viktoria Flodström som uppläsare fungerar väldigt bra till den här boken.

Betyg: 4/5


screenshot_20191011-062110_storytel8587909774808728332.jpg

Titel: I fikonträdets skugga
Författare: Camilla Davidsson
Omslagsillustratör: Sofia Scheutz
Format: Ljudbok
Uppläsare:
 Viktoria Flodström
Serie: Familjen Bergendahl #2
Förlag:  Printz Publishing
ISBN: 
9789177712046
Speltid: 8h 54 min
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Recension av Liten två med potential
Recension av Under Vintergatans alla stjärnor
Recension av Pensionatet vid vägens ände
Recension av Sånger i skymningen
Recension av Änglarna dansar i gryningen

 

 

 

En reaktion till “I fikonträdets skugga – Camilla Davidsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.