Sånger i skymningen – Camilla Davidsson

Första meningen:  ”Du bara roar dig.”

Handling: 
Efter en arbetsam sommar på Pensionat Solgården lämnar Emma Fårö och återvänder till Caminon för att pilgrimsvandra. Hon behöver lugn och ro, men försöker också få rätsida på tankarna kring Olle, den tjugo år äldre läkare hon är kär i och som hon spenderat sin lediga tid med under sommaren.

Vandringen blir inte som hon föreställt sig och en dag får hon ett oväntat samtal hemifrån. Hennes mamma har fått en stroke och ligger på sjukhus.

Motvilligt lämnar Emma Spanien med huvudet fyllt av frågor. Kommer mamman att dö? Blir hon i så fall sorgsen eller rent av lättad? Deras relation har varit allt annat än enkel och de har inte setts på närmare två år. Ska Olle och hon lyckas hitta en framkomlig väg i barnfrågan, eller har de nått vägs ände tillsammans? Och pensionatet, är det verkligen jobbet hon drömt om?

Kommentar: Ibland vet ni, kan man ha många saker på sitt bord, många recensionsex i kö, barn som skriker och pockar på uppmärksamhet (fy på dem (OBS: ironi!)) och sömnbrist som gör att varje gång man öppnar en bok så slutar det med att man nickar till. Och ibland finns det ändå en bok som man får hem som man (hej och hå vad många man det blev här) verkligen har längtat efter och bara måste läsa trots att den ligger längst ner i kön. Känner ni igen känslan?

Det här är den boken. En sån bok som jag bara var tvungen att läsa på en gång. Jag var tvungen att veta hur det går för Emma, för Emma och Olle och när boken är slut är jag återigen ledsen för att den är just slut och jag inte har möjligheten att veta mer, jag får inte fortsätta följa utvecklingen (så jag hoppas lite på en femte bok)

Jag brukar säga att feelgood som genre är ganska förutsägbart, och det är det väl också men det är viktigt ändå att det finns överraskande element i boken och ett driv framåt. Emma kan väldigt lätt framstå som gnällig och ganska barnslig, men åtminstone jag får en förståelse för henne genom de här böckerna och jag vill henne så väl rakt igenom. Sånger i skymningen har flera överraskande element tycker jag och ändå är persongalleriet inte överdrivet stort. För oss som har läst hela serien är det knappt några nya bekantskaper – förutom de hon möter på sin pilgrimsvandring, men inte heller det är för många. Jag kan dock tänka mig att om man valt att inte läsa de tre tidigare böckerna så blir det kanske någon människa för mycket.

För mig som knappt kommer ihåg vad jag läser, mer än möjligtvis att jag har tyckt om boken i fråga eller inte (ibland lite till såklart), är en sådan här fristående historia bra – för då måste historien på något sätt alltid presenteras, vilket gör att jag minns allt mycket bättre. För någon med bättre minne kan det nog kännas väldigt upprepande, men jag tror inte att det är för mycket återberättande i den här boken.

Språket som sådant är bra, och det känns rimligt för varje person utifrån sin ålder och sin sociala tillhörighet. Jag tycker också om att Davidsson inte är rädd för att ta upp svåra saker i sina feelgood-böcker. Saker måste faktiskt inte vara så glättigt hela tiden, livet är oftast inte glättigt. Många gånger får jag faktiskt stanna upp lite. Kanske ger det inte mig några större aha-upplevelser, men jag får påminnelser om sådant som är viktigt att tänka på och det tackar jag Davidsson, Emma, Carsten och Olle för.

Som serie hänger omslagen ihop bra (i alla fall de utgåvorna jag har) och hela serien kommer definitivt få stå kvar i min bokhylla. Skulle jag fundera över något överhuvudtaget alls stilistiskt på omslaget så är det varför i:et i titeln är kursiverat när inget annat är det – men det är ju egentligen oväsentligt.

Tack Camilla Davidsson för recensionsexemplaret!

Mina recensioner på de andra tre delarna hittas här:
Under vintergatans alla stjärnor
Pensionatet vid världens ände
Änglarna dansar i gryningen

Betyg: 4/5

Titel: Sånger i skymningen
Författare: Camilla Davidsson
Serie: Caminon #4
Förlag: Bladh by Bladh
ISBN:  978-91-88429-38-4
Antal sidor: 289
Språk: Svenska
Utgiven: 2017

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

IMG_20171006_161535

Annonser

14 reaktioner till “Sånger i skymningen – Camilla Davidsson

 1. Jag har läst de tre första och måste självklart läsa även denna! Är mycket nyfiken.
  Jag upplevde att de andra tre successivt blev mindre intressanta för mig, kanske för att jag tyckte bok ett var så fantastisk p.g.a. igenkänningen.

  Liked by 1 person

   1. Jag upplevde som sagt ettan som jättebra p.g.a. igenkänningen, sedan läste jag om en bokbloggare som gillat den första boken, sågat den andra, för att sedan i trean uppleva igenkänning = tycka den var bra. ”Det känns nästan som att läsa ur sin egen gamla dagbok.”
    Här hittar du recensionen: http://ihyllan.se/2016/august/anglarna-dansar-i-gryningen-camilla-davidsson.html
    Intressant det där med vad som gör att vi gillar böcker, det är så olika 🙂

    Liked by 1 person

   2. Men eller hur! Och att få diskutera med andra läsare om deras upplevelser, de kan ju vara SÅ olika. Daisy i kedjor är en bok jag fått prata mycket om t.ex. den verkar många ha åsikter om 😄

    Liked by 1 person

   3. Jag har faktiskt aldrig läst någonting av Martina Haag, får kanske ta och göra det. Boken du nämner har väl varit uppe för diskussion av en rad anledningar, inte bara rent litterära? Av det jag läst har jag fått lite vibbar av ”Berättelse om ett äktenskap” av Geir Gulliksen, men i ännu mer skönlitterär form.
    Rekommenderar Daisy i kedjor, jag tyckte den var bra även om slutet var liiite långsökt kanske. Undra vad du skulle tycka? 😉

    Liked by 1 person

   4. Hehe, jag lägger till den på läsalistan. 😊
    Ja, boken verkar väldigt tagen från hennes eget äktenskap men hon har väl sagt att så inte är fallet – men det är så väldigt liknande grejer så det är svårt att tro.

    Liked by 1 person

   5. Antar att alla författare inspireras av livet, sitt eget och andras, från den lilla känslan till den stora händelsen. Sedan varierar väl inspirationen översatt på papper i sin detaljrikedom, Haags bok kanske är lite detaljrikare än enbart en lånad känsla. Lätt att förstå, tycker jag, det hon var med om var horribelt. Hade lätt förtjänat någonting ännu värre än Berättelse om ett äktenskap, om vi nu ska tala hämndlitteratur – vilket jag inte såg Gulliksens bok som, men ändå 😀
    Oh, den där läsalistan, den är så lång!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.