Den mörka portalen – Mattias Lönnqvist

Första meningen: De två männen befann sig i ett kalt rum, med väggar, golv och tak av ett skimrande material.

Baksidestext: 

Tre personer söker sin framtid. Ella har alltid drömt om att lära sig magi och studerar nu hos de kvinnliga magikerna. Marmat vill bli soldat, men har tvingats till de manliga magikerna. Tirandim söker sig till kyrkan, i flykt från magikerna och familjens grymma öde.

Det har nu gått femhundra år sedan magikerna splittrades och det inbördeskrig som följde. En skör fred råder sedan dess. Kommer freden att hålla? Vad hände med alla magiska föremål och underverk?

Vad händer när nyfikenheten blir för stor?

Kommentar:
När man som läsare börjar på en sådan här bok som, dels är första delen i en serie och dels har tre olika personer den följer, kan man bli nervös över att det snabbt kan bli förvirrande. Speciellt också om de, lilsom Den mörka portalen, är ganska långa. Det är inget man behöver oroa sig för i den här boken, tycker jag. Mattias Lönnqvist löser det snyggt genom att låta de tre huvudkaraktärerna återkomma som huvudkaraktär i var tredje kapitel och dessutom är personerna så vitt skilda varandra att det inte är någon svårighet att skilja på dem.

Något annat man kan vara rädd för är att det då istället ska komma så många bikaraktärer att man blir förvirrad av dem istället men det tycker jag inte heller att man blir. I varje del lyfts de viktiga bikaraktärerna och jag tycker att antalet hålls ner till ett minimum. Egentligen skulle jag vilja säga att det finns fem huvudpersoner, men att vi bara får följa med i tre olika huvuden (förutom lite inhopp i andra, men främst tre). Några bikaraktärer är så klart viktigare än andra, och jag gillar Lönnqvist sätt att skriva karaktärer. Det blir tydligt vilka som är viktigare. Av karaktärerna är jag absolut mest förtjust i Illmani, vars sätt att tala jag bara älskar, men jag gillar också Sofyn och Marmat. Något annat jag gillar är att flera karaktärer i den här boken gett mig associationer till andra fantasyverks karaktärer (till exempel Peter Pettigrew och Lucius Malfoy) och det ger mig själv n djupare minnesbild av boken.

Persongalleriet är alltså ganska stort, men hanterbart. Sättet allt vävs ihop på när det gäller de olika huvudkaraktärerna gillar jag. I början var jag osäker på om det skulle gå, men det gick alldeles utmärkt. Det som däremot kan förvirra lite är att man ibland får följa samma händelse från olika perspektiv i två olika kapitel, vilket gör att man inte riktigt förstår ifall det är något som händer samtidigt, innan eller efter det man nyss läste, men bara man kopplar det så är man good to go.

Lönnqvist har ett flytande språk och karaktärerna är också sina egna så det går att se vem det är som talar. Jag tycker att språkbruket passar fantastiken på ett bra sätt.

Betyg: 4/5


20181011_1335535176873262717987584.jpg

Titel: Den mörka portalen
Författare: Mattias Lönnqvist
Format: häftad
Serie: Oldenasagan #1
Förlag:  Type & Tell
ISBN: 
  978-91-7683-000-0
Antal sidor: 443
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

4 reaktioner till “Den mörka portalen – Mattias Lönnqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.