Femte dagen – Ulrika Amador

Första meningen: I gryningsdunklet kan jag skymta takets grovt huggna plankor.

Handling:
När hon återfår medvetandet efter en svår olycka upptäcker Ylvette att hon lever tre olika liv, i tre olika tidsperioder. Människorna omkring henne vet inget om detta, trots att flera av dem förekommer i samtliga av hennes tre liv. Allt tyder på att de olyckor hon råkat ut för inte alls är olyckor, utan att alla hennes liv är i fara. Men varför? Vem vill se henne död?

Hon inser snart att det finns en gemensam nämnare för de tre liven. Något som hotar inte bara hennes existens utan mäktiga fienders trossystem. Kan hon använda sina olika liv för att lämna ledtrådar eller varna sig själv, innan det är försent?

Kommentar: Den här boken har lite av varje. Ett historiskt mysterium, en kvinna – tre liv, svek och lögner.

Jag gillar hur Amador har byggt upp den här boken. Vi får följa tre kvinnor under tre århundraden- Ingeborg på 1600-talet, Catarina på 1700-talet och Ylvette på 2000-talet och gemensamt har de mysteriet, och att de egentligen är samma person.

Kanske är det lite klichéartat och Dan Brown över hemliga sällskap som vill dölja sanningen för människorna, men that’s my cup of tea. Jag gillar de tankarna och har alltid gjort, vilket också gör att jag fastnar för Amadors bok.

Persongalleriet är ganska skralt i den här boken, i alla fall i personer per tidsålder och det är alldeles perfekt, för i alla fall jag skulle ha problem att hålla isär vem som hörde hemma var annars. Jag tycker också om att författaren använder existerande ätt-efternamn till sina karaktärer, så att det känns äkta, samma sak med de lärda Gallileo och Descartes – det gör det lite mer troligt i sin otrolighet.

Ska jag trycka på något jag skulle vilja ändra är det att språket går mot ungdomsbok, tycker jag, men det betyder ju egentligen bara att den är tillgänglig för fler att läsa.

Amadors bok får mig att tänka på en annan som jag läste för flera år sedan – Shakespeares hemlighet (Jennifer Lee Carrell) som också är ett historiskt mysterium med en kvinna i centrum. Båda de här böckerna är starka boktips om man gillar sådana böcker. För mig är det här en stor komplimang, att man sammankopplar en bok man läser med en annan man tycker om, hoppas så även för båda dessa författarna.
Tack Marwa förlag för recensionsexemplaret!

Betyg: 4/5

Titel: Femte dagen
Författare: Ulrika Amador
Förlag: Marwa förlag
ISBN: 978-91-639-4006-4
Antal sidor: 194
Språk: Svenska
Utgiven: 2017

20170914_160742

4 reaktioner till “Femte dagen – Ulrika Amador

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.