Konsten att vara kvinna – Caitlin Moran

Första meningen: Idag fyller jag 13.

Handling: 
Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor.

Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?

Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän – ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt.

Kommentar: Den här är svår. Å ena tycker jag att humorn är fantastisk (precis min humor) och flera gånger nickar jag medstämmande, å andra sidan är jag hiskeligt oöverens med Moran när det vill sig åt det hållet.

Men mest gillar jag den. Jag gillar den ironiska tonen, over-the-top-överdrivna skämten och exemplen men framför allt tycker jag om att Moran konstant har anledning att tycka som hon tycker, och hon kan exemplifiera och motivera, det blir mer trovärdigt då. Och på ett sätt också mycket mer tänkvärt. Samtidigt kan jag ha lite svårt för att hon gör sig rolig på andra kvinnors bekostnad, för att de inte har nått samma ”inte-bry-sig”-känsla som hon har gjort.

Översättaren har gjort ett bra jobb med boken, men jag tror ändå att den är ännu roligare på originalspråk (som de flesta böcker, det är svårt att helt fånga en författares uttryck i en översättning). Dock vill jag påpeka att liknelsen mellan bröst och cheesecake gärna hade fått hålla sig till cheesecake även i översättningen. Att ens bröst är som ostkaka (sid 36, pocketversionen) känns inte helt som en komplimang, iaf inte enligt de svenska ostkakor jag har ätit.

Vill avsluta med ett exempel på just den humorn som gör att jag gillar boken så mycket. Det är dessutom mycket tänkvärt.

Det är teorin om den krossade rutan tillämpad på kvinnoförtrycket. Den teorin säger att om en enda krossad ruta i ett hus som står tomt inte lagas, blir skadegörarna mer benägna att krossa ett par rutor till. Så småningom kan de bryta sig in i byggnaden, elda i den eller ockupera den.

Parallellen är att om vi lever i ett klimat där kvinnors könshår anses äckligt och där berömda och inflytelserika kvinnor ständigt hängs ut i media som för tjocka eller för magra eller fult klädda, kommer folk så småningom bryta sig in i kvinnorna och elda i dem. Kvinnorna kommer att bli ockuperade. Det här är ju inte alls bra. Hur ni resonerar vet jag inte, men själv har jag ingen som helst lust att vakna en morgon och upptäcka att en massa lycksökare har slagit läger i farstun på mig. (sid 19, pocketversionen)

Betyg: 4/5

Titel: Konsten att vara kvinna (Original: How To Be A Woman)
Författare: Caitlin Moran
Förlag:  Bonnier Pocket
ISBN: 
978-91-7429-300-5
Antal sidor: 317
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven: 2013 (original: 2011)20180115_2143591220835389.jpg

 

4 reaktioner till “Konsten att vara kvinna – Caitlin Moran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.