Jag tänker tända eld på hela Stockholm – Carolina Miilus-Larsen

Första meningen:

Persiennerna rasslar till och åker ner med en smäll.

Baksidestext:

Benjamin vaknar upp i ett främmande rum. Han har blivit påkörd av en bil och ligger på sjukhus. Han kommer bli helt återställd, det lovar de, men Benjamin är inte säker. Plötsligt ser han nämligen saker som han inte sett tidigare.

Mamma har blivit konstig och Benjamin undrar varför. Pappa säger att hon drömmer mardrömmar, fast på dagen. Det är mycket annat som är underligt också. Vem är till exempel den brännskadade pojken som påstår att det smyger runt en pyroman på sjukhuset? Och vad är det för mystisk historia som döljer sig i sjukhusets korridorer?

Kommentar:

När Benjamin vaknar upp vet han inte riktigt var han är. Han har blivit påkörd av en bil och hamnat på sjukhus. Även om sjukhuspersonalen lovar honom att han ska bli helt återställd tycker han att saker inte är riktigt som tidigare. Han ser saker han inte har sett förut. Och vem är pojken som kommer och pratar med honom men som de andra inte verkar kunna se? Han som säger att det är en pyroman som smyger runt på sjukhuset.

Det här är en väldigt spännande historia där övernaturligheter samsas med den verkliga världen och barn får vara i fokus. Det är Benjamin och hans kompisar som klarar ut mysteriet med pyromanen. Vem det är och varför hen smyger omkring på sjukhuset. Jag tycker om att Benjamin får vara en blandning av stark och svag. Han vågar be om hjälp och han har hela känslospannet, precis som det ska vara.

Språket är lagom svårt för målgruppen och texten är lagom stor för att kunna läsa på egen hand om man har lite läsvana. Om det skulle vara så att man lätt blir rädd, är det här kanske bättre som högläsningsbok men jag har inga problem att tänka mig att den fungerar som egenläsning också.

Titel: Jag tänker tända eld på hela Stockholm
Författare: Carolina Miilus-Larsen
Format: Inbunden
Förlag:
Idus förlag
ISBN: 
978-91-7634-428-6    
Ålder: 9–12
Antal sidor: 196
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Idus förlag, Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Miilus-Larsen, Carolina – Pompejis öde
Miilus-Larsen, Carolina – Tempelprästens hemlighet

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.