Min mamma är en terrier – Anette Skåhlberg

Första meningen: Hela himlen är full med vita snöflingor och från det öppna fönstret kan Jenny höra hur plogbilen arbetar nere på gatorna.

Handling: 

Det här är historien om sexåriga Jenny som är ledsen över att hennes mamma ska dö. Mamma tröstar Jenny genom att lova komma tillbaka till henne som en hund. När mamma sedan dör, gör Jenny allt hon kan för att hitta den rätta hunden …

Kommentar:
Jag tror att det behövs fler böcker för att hjälpa barn att bearbeta döden. Men jag måste börja med att säga att jag tror att 6-9 år som läsålder är lite väl optimistiskt, i alla fall om det är en bok för egenläsning. För högläsning med diskussion kan det passa den högre delen av skalan eller en väldigt mogen yngre person (lite som huvudpersonen Jenny är).

Den här boken vrider om i hjärteroten på flera sätt. Först och främst är det ju hemskt att någon så ung ska behöva förlora en förälder men det värsta är hur vuxen Jenny måste bli så fort hennes mamma har försvunnit. Att pappan blir sjuk av saknad är inte så konstigt men var är alla andra vuxna?

Jag gillar idén och jag gillar berättartekniken väldigt mycket. Många små delar i boken (som till exempel Ellen) får mig att le väldigt mycket och samtidigt finns det andra (som när mamma säger att det är dags) där tårarna rinner.

Som vanligt har Anette Skåhlberg en förmåga att visa på de som ofta inte får synas och hennes böcker är väldigt viktiga på så sätt.

Betyg: 3/5

20171127_130556-1.jpg

Titel: Min mamma är en terrier
Författare: Anette Skåhlberg
Förlag:  S.T.O.P.Bok
ISBN: 
 978-91-88415-10-3
Ålder: 6-9
Antal sidor: 254
Språk: Svenska
Utgiven: 2016

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon