Etthundra mil – Jojo Moyes

Första meningen: Ed Nicholls drack kaffe med Ronan inne på utvecklingsavdelning när Sidney kom in i rummet.

Handling: 
Jess Thomas liv suger. Hennes man har stuckit och hon måste jobba dubbelt för att försörja barnen Styvsonen Nicky kommer hem blåslagen från den ruffa skolan. Dottern Tanzie är lite av ett mattegeni, men när hon erbjuds plats på en bra privatskola räcker inte pengarna till. Om hon inte kan vinna första pris i Skottlands matematikolympiad?

IT-miljonären Ed, med ett eget kaotiskt förflutet, blir av en tillfällighet deras riddare i skinande rustning. När han erbjuder sig att köra den lilla familjen – inklusive illaluktade hunden Norman – de etthundra milen till Skottland, är det hans första osjälviska gärning på åratal. Men kommer de att hinna fram? Och om de gör det, kommer deras problem att vara över?

Etthundra mil är en roadtrip genom Storbritanniens klassamhälle, en skildring av en familj som försöker behålla hoppet – och en annorlunda kärlekshistoria.

Kommentar: Fördelen med Feel-good är att man i stort sett alltid vet slutet på det man läser. Det kan i och för sig bli tråkigt, men många gånger kommer jag på mig själv ändå med att tänka: ”tänk om det inte slutar lyckligt”, vilken chock det vore! Feel-good som genre är lite som amerikanska filmer, det får inte sluta oväntat eller ledsamt. Nackdelen med feel-good är att man vet vad man får och det blir inte så oväntat.

Istället handlar det om resan dit. Lite som de här etthundra milen som Ed, Jess och barnen gör. Den här boken börjar trögt för mig och jag var faktiskt i valet och kvalet att lägga bort den helt när det började komma upp mot 70 sidor och det bara kändes som det tragglades på kring ingenting. Men så vände det, och jag läste 320 sidor på en dag och var väldigt förtjust. Tydligen är det här med väldigt långsamma inledningar där man ska lära känna alla ingenting för mig.

Jag tycker att det här är en annorlunda bok i sättet den är skriven på. Dessutom tycker jag att det är uppfriskande med Jess, som är optimist in i ryggmärgen fastän livet inte är särskilt snällt mot henne och dessutom är kapabel att göra väldigt mycket själv. Hon bygger, hon syr, hon är allt liksom och vill inte ta hjälp av någon.

Feel-good är som en varm filt att ta till när man är lite ”under the weather” och behöver något som är lättsamt men som ändå är lite upplyftande. Det blir ju alltid så. Någon vill förbättra sitt liv, det kommer hinder i vägen men det blir bättre i slutändan, på något sätt.

Kanske den här boken skulle ha haft ett högre betyg, men den väldigt långsamma starten drar ner det för mig och det blir ”bara” 3,5.

Betyg: 3,5/5

Titel: Etthundra mil (Original: The One Plus One)
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz Publishing
ISBN:  978-91-87343-57-5
Antal sidor: 380
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven: 2015 (original: 2014)

20170807_161706

3 reaktioner till “Etthundra mil – Jojo Moyes

  1. Jag gillade verkligen den här, mest av allt sättet Moyes skriver på. Det är tungt, lättsamt, humoristiskt och fyllt av allvar samtidigt. En jättefin bok 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.