Crusader : Ljusets förkämpe – Patrik Ödvall

Första meningen:

Denna värld är mycket som vår egen men den utspelar sig förr i tiden då det fanns folk med gåtfulla krafter.

Baksidestext:

En ny era tar sin plats när Saladdin äger makten över Jerusalem. Fattigdom har frambringat det värsta ur folket. Daras by är attackerad, och han kan inte längre söka hjälp av Crusaders som nu har gjorts laglösa. De var mäktiga krigare som kunde framkalla ljusets kraft, men föll inför Saladdin. Istället slår Dara följe med en sliten man med brustet hjärta vid namn Amos. De hamnar genast i hetluften med fel sorts människor och tvingas hålla ett vaksamt öga efter sig. Amos ställs sedan inför ett val som kommer att påverka hela regionen. 

Kommentar:

Salladin har makten över Jerusalem och en ny era tar sin början. En era när de tidigare så mäktiga krigarna Crusaders har gjorts laglösa och inte längre kan framkalla ljusets makt utan att riskera upptäckt och med det sitt liv. Fattigdom frambringar det värsta ur folket och när hans by attackeras, vet inte unga Dara var han ska vända sig för att hitta hjälp. Han hittar Amos, en väldigt ofrivillig hjälte som inte har hjärta att vända den unge pojken ryggen. Så de slår följe med varandra, ett beslut som kommer att förändra båda deras liv och till och med ha möjlighet att påverka hela regionens framtid

Ljusets förkämpe är första delen i serien Crusaders, och Patrik Ödvalls debutroman. Han beskriver den själv som en histosy, en blandning av historia och fantasy och det är lätt att se vilken historisk epok han har hittat sin inspiration ifrån och jag tycker att det är snyggt att korstågen (Crusades) istället här får vara mer magiskt inspirerade än kristet.

Första boken i en serie brukar kunna vara lite trögstartad, då det är mycket nytt som ska presenteras men här tycker jag att det flyter på, på ett bra sätt. Kanske beror det lite på att det är en värld som liknar vår egen och att jag har förförståelsen över den tidsperiod som original-Saladin och crusaders finns, men jag kommer väldigt lätt in i berättelsen.

Persongalleriet är lagom stort. Det är en presentation av premisserna och världen men också till bokens viktigaste personer. Jag gillar Dara och Amos som karaktärer och tycker om den relation som utvecklas dem emellan. Det kanske inte är supersvårt att räkna ut vad Amos är för typ men jag gillar ändå att hänga med på resan dit och att lära mig mer om hans bakgrund.

Om det är något jag kan sakna så är det kvinnliga karaktärer, men å andra sidan är inte kvinnor direkt överrepresentede i historien så då skulle man ju kunna säga att den här boken bara följer sina föregångare. Den kvinna som är mest viktig uppmålas både lite som madonna och som sköka och det berättarknepet gillar jag.

Språket är lätt att ta till sig och sidorna flyger förbi. Det är mer fokus på personer än vad det är på miljöer och det gör att jag känner att jag kan karaktärerna bättre än själva världen. Men det klagar jag egentligen inte på alls för jag tycker att det gör det till en mer lättillgänglig fantasy än många andra som fokuserar mycket mer på att presentera en ny värld.

Det är en lovande start som slutar i lite av en cliffhanger trots att den här delen av berättelsen är slut. Jag ser fram emot fortsättningen.

Betyg: 4/5

Titel: Crusader : Ljusets förkämpe
Författare: Patrik Ödvall
Format:
Danskt band
Serie:
Crusader #1
Förlag: Lava förlag
ISBN: 
978-91-89854-45-1
Antal sidor: 206
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2024

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.