Speldosans hemlighet – Annika Billberg

Första meningen:

Han sitter vid det vitmålade gamla köksbordet, sprickorna i färgen avslöjar de grånande träet under.

Baksidestext:

Carl-Fredrik synar den lilla pappersbiten. Det är ett lite tjockare papper, nästan som en bit tunn kartong. Det gulnade papperet avslöjar att nyckeln legat gömd i speldosan ett bra tag.

Emma kommer över en vacker gammal speldosa på auktion, ovetandes om att den döljer en märklig hemlighet. Det leder till att hon och Carl-Fredrik dras in i ett nytt mysterium i Sörbodane och de inser snart att det finns folk som gör vad som helst för att få tag på speldosan. Vad är historien bakom den, och varför vill deras gamla fiende Pernilla Skarp så desperat åt den?

Men Johan Skarps dotter är inte den enda som ställer till det för de två vännerna. Vem är den otäcka figuren som jagar dem på motorcykel och visst ä det någon som smyger runt vid Emmas hus? Dessutom måste hon och Carl-Fredrik hantera de känslor som plötsligt finns mellan dem. Allt känns lite annorlunda … Fast inte på ett dåligt sätt. Ska de kunna förbi vänner, trots allt det nya?

Speldosans hemlighet är den tredje fristående delen i Mysterierna i Sörbodane, en serie där gåtor från det förflutna vävs samman med nutidens mysterier i den lilla byn.

Kommentar:

Ett nytt sommarlov har kommit och Emma är tillbaka hos mormor och morfar i Sörbodane tillsammans med mamma. Fast allt är lite annorlunda. Hon ska få ett småsyskon, och under sommaren börjar mamma också gå vidare efter skilsmässan. Emma är inte helt säker på att hon har gjort det själv, så varför ska det gå så lätt för alla andra? Tur att hon har Carl-Fredrik i alla fall, även om känslorna för honom börjar ändra sin karaktär lite. Under en auktion får Emma tag på en låda med gamla brev och en vacker speldosa. Bara det att hon inte var den enda som ville ha speldosan. Snart nystar ett nytt mysterium upp sig för de två vännerna och än en gång är deras fiende Pernilla Skarp med i alla högsta grad.

Speldosans hemlighet är den tredje, fristående, delen i serien Mysterierna i Sörbodane, en deckarserie som riktar sig till bokslukaråldern (9–12-åringar). Jag rekommenderar ändå att läsa böckerna i ordning för att få med helheten och bakgrunden till vad det är som händer.

Något jag uppskattar med den här serien är att det får vara obehagligt och det få hända saker som är jobbigt och farligt, samtidigt som barnen får vara i fokus. Jag tycker också om att man får se Emma och Carl-Fredrik växa från bok till bok eftersom det är ett sommarlov mellan varje. Det händer också jobbiga saker i deras liv, som inte har med mysterierna att göra, vilket gör att vi som läsare lär känna dem bättre. Utanförskap, skilsmässa, att gå vidare, nyförälskelser (hos föräldrar och sig själv) och osäkerheten det är att vara människa finns alltihop med i den här serien och det är fint att läsa om.

Språket är bra och välanpassat för målgruppens ålder. Jag gillar att vi får följa Anna år 1935 och Emma och Carl-Fredrik i nutid, och att det är olika typsnitt som tydliggör ännu mer vem det handlar om för stunden. Annika Billberg knyter samman historia och fiktion i den här serien, och det är trevligt att läsa om en faktisk plats och faktiska personer men med en påhittad historia kring dem.

Titel: Speldosans hemlighet
Författare: Annika Billberg
Omslag: Cornelia Runehammar
Format:
Inbunden
Serie:
Mysterierna i Sörbodane #3
Förlag: Lilla Hoi
ISBN: 
978-91-89549-02-9 
Ålder: 9–12
Antal sidor: 279
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2023

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Billberg, Annika – Dagboken i ödehuset
Billberg, Annika – Den glömda kartan

En reaktion till “Speldosans hemlighet – Annika Billberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.