Draken – Isabelle Törnqvist

Första meningen:

”Kejsare CC har skjutit upp valet igen.”

Baksidestext:

Drakens återkomst är det ultimata vapnet. Balans ska äntligen fylla jorden och bringa harmoni.

Segern känns nära. Svala och hennes allierade är bara ett steg ifrån att skapa det mäktigaste vapnet på jorden – draken. Men när något oväntat inträffar går hela planen om intet.

I Shirin råder en ny ordningsmakt och Svalas inflytande är starkare än någonsin. Efter att ha konfronterats med sina mörka sidor börjar hon inse vilken roll hon har att fylla, att hon är den som ska leda folket mot frigörelse från CC och hans dödsherdar.

En skrämmande upptäckt om chimärerna förändrar allt och Ahren får ett uppdrag av draken. Han ställs inför ett omöjligt val som kommer att avgöra hela Shabalas öde.

Draken är den avslutande delen i Enigmatrilogin. De tidigare delarna Fågeln och Kirin har blivit varmt mottagna av läsarna och fått strålande recensioner.  

Kommentar:

Det känns som att segern är nära nu för Svala och hennes kompisar när de nästan har skapat det mäktigaste vapnet som går – draken. Men det går snett, och istället känns det som att de har tagit flera steg tillbaka och planen går om intet. Svalas inflytande är större än någonsin och Ahren ställs inför ett val som kan förändra utgångsläget för hela Shabalas öde.

Draken är den tredje och sista delen i Enigmatrilogin av Isabelle Törnqvist och är en mycket värdig avslutning på en välskriven och spännande fantasytrilogi. Vi kastas direkt in där förra boken, Kirin, slutade så det är alltså inte en serie som går att läsas fristående från varandra och ändå ha koll på vad som har hänt. I början finns ett persongalleri, och det är jag glad för. Det är ett tag sedan jag läste de tidigare delarna, så det var välkommet med en liten uppfriskning genom att läsa om personerna.

Det är ett gediget persongalleri, men den här gången håller det sig lite mer centrerat runt Svala och hennes allierade, så jag kände igen de flesta sedan innan. Det klart att det också underlättar att det är tredje gången jag möter de flesta av dem, så att jag känner igen dem på det sättet. Isabelle Törnqvist har också särskilt de viktigaste på bra sätt så att de alla har sina egna personligheter, egenheter och karaktärer och det gillar jag. Jag tycker också om att de inte är perfekta, utan alla har sina skavanker och bagage som gör att de är lättare att tycka om och ibland svårare att lita på. Något annat jag gillar är att det finns en hel del normbrytande karaktärer som bara får finnas, men samtidigt att det finns de som ifrågasätter lite, precis som förhoppningsvis i vår värld.

Det är svårt att skriva en recension utan att förstöra det som är mest spännande i en sådan här avslutande del, men jag kan i alla fall säga att det är en otroligt värdig avslutning full av vändningar, hjärtskärande och hjärtevärmande ögonblick. Törnqvists världsbygge är gediget och det får vara fullt av hopplöshet, hoppfullhet, fiendeskap, vänskap, kärlek och en del hat i en salig blandning.

Språket är bra och kapitlen är korta, vilket får det att kännas som att det hela tiden förs framåt och jag hela tiden vill läsa ett kapitel till. Miljöbeskrivningarna och dialogerna är bra gestaltade och många gånger känns det som att jag står där bredvid dem och upplever allting tillsammans med dem.

Här måste jag också nämna omslaget, som är väldigt vackert. De tre delarnas omslag är tillsammans bland de finaste jag vet och nästan bara för dem är det värt att ha böckerna stående i bokhyllan.

Betyg: 4/5

Titel: Draken
Författare: Isabelle Törnqvist
Omslag: Cecilia Pettersson
Format:
Danskt band
Serie:
Enigma #3
Förlag: Hoi förlag
ISBN: 
978-91-7697-184-0
Antal sidor: 385
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2021

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Törnqvist, Isabelle – Fågeln
Törnqvist, Isabelle – Kirin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.