Fågeln – Isabelle Törnqvist

Första meningen:

”Vad glor du på, grisnäsa?”

Baksidestext: 

Svalas väg är redan utstakad: hon ska föda barn och sedan ge sig ut i kriget som rasat utanför Shabalas gränser så länge någon kan minnas. Men Svala vill ha makten över sitt eget öde. När hon möter ett fågelliknande väsen i skogen tänds ett svagt hopp.

Med fågelns hjälp kan hon läsa skriften i en underlig bok som ingen annan kan läsa ur. Finns hennes räddning i den mystiska kraften Enigma som fågeln lär henne att bemästra? Med sina nya krafter kanske hon kan undfly sitt öde, och till och med sätta stopp för det tusenåriga kriget.

Kommentar:

Fågeln är första delen i Enigmatrilogin, och är en historia full av magi, korruption, lögner och allt annat som får en fantasybok att bli bra och läsvärd. Svala går i skolan och får där lära sig Shabala som land och vad kungen gör för att rädda landet under kriget som pågått så länge någon kan minnas. Ständigt skickas nya soldater till gränserna och det är också Svalas tänkta öde. Det är de flestas öde, och de allra flesta barn är föräldralösa efter att deras föräldrar dött i kriget. Det ses som fint, och de barn som har sina föräldrar kvar i livet kallas nedlåtande för ”föräldrabarn”.

Svala bor med sin farfar ute i skogen. Och i hans ägo finns några böcker med till synes tomma blad. Men Svala kan läsa dem. I skogen har hon mött fågeln, och där ute lär hon sig att hantera sin krafter, som de kallar för Enigma. Undan för undan lär hon sig mer och börjar komma fram till att det kanske kan gå att undkomma det förutbestämda ödet.

Det är lite svårt att hänga med i början eftersom det är så mycket information och dessutom ett gediget persongalleri, men ju längre in i boken jag kommer, desto mer fast blir jag. Jag gillar att det är ganska unga barn som är i fokus utan att det känns alldeles för mycket som en barn- och ungdomsbok. Dessutom gillar jag tvetydigheten som följer med hela tiden. Så fort som jag tror att jag förstår hur något ligger till så ändrar allt riktning och jag blir överraskad och får omvärdera det jag hittills har trott och tänkt. Det gör också att jag håller uppmärksamheten under de delar som inte är fyllda av fart och spänning. Men ju längre boken håller på, desto mer spännande blir den. Det är väldigt snyggt gjort av Törnqvist tycker jag. Framförallt slutet tycker jag är oerhört spännande och snyggt gjort och gör att jag direkt vill läsa fortsättningen.

Språket är bra och flytande. Fungerar utmärkt för genren och även om det är en hel del andra uttryck som hör till den här världen lär jag mig snabbt hur det fungerar.

Dessutom vill jag bara påpeka hur himla snyggt omslaget är. Ett av mina stora favoritomslag genom åren.

Betyg: 4/5


20190909_1759509174894978452840285.jpg

Titel: Fågeln
Författare: Isabelle Törnqvist
Omslagsillustratör: Cecilia Pettersson, Pica Pica design
Format: Danskt band
Serie: Enigmatrilogin #1
Förlag:  Hoi förlag
ISBN: 
978-91-7697-098-0
Antal sidor: 438
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.