Kirin – Isabelle Törnqvist

Första meningen:

Det är praxis att generalen blir underrättad när någon gör extra bra ifrån sig i militärakademin.

Baksidestext:

Kirin finns någonstans här ute, bunden till en dödsherde som letar efter dig.

Det har gått tre år sedan Svala förlorade Ahren och upptäckte sanningen om vad som finns bortom murarna. Trots det har hon aldrig gett upp hoppet. Men när hon hittar Ahren har han förändrats. I hans ögon lyser det mörker som fågeln Ho-o varnade henne för. Det blir snart uppenbart att Ahren inte kan förlåta någon för det som hänt, kanske inte ens Svala.

Ute i Shabala har kejsare CC tagit makten och hans dödsherdar sprider skräck bland befolkningen. För att stoppa honom måste Svala skapa oväntade allianser. Fågeln är borta, men till sin hjälp får hon ett nytt mystiskt väsen.

Kirin är den efterlängtade andra delen i fantasytrilogin Enigma som började med Fågeln.

Kommentar:

Tre år efter att Svala förlorade Ahren har hon fortfarande inte förlorat hoppet om att återse honom. När hon väl hittar honom är han inte som förut, i ögonen lyser det mörker som fågeln Ho-o varnade Svala för och han verkar inte kunna förlåta någon för det som har hänt. Samtidigt har kejsare CC tagit makten över Shabala och sprider skräck med hjälp av sina dödsherdar. Svala vill stoppa honom, men har förlorat Ho-o. Till sin hjälp får hon ny istället ett nytt mystiskt väsen.

Innan jag skriver något annat på den här recensionen måste jag få påpeka hur mycket jag älskar omslaget. Även omslaget till första delen, Fågeln, var otroligt vackert, men det här är ännu mer fantastiskt. En sådan där illustration som man gärna skulle hänga upp på väggen.

Kirin är andra delen i fantasyserien Enigma, och utspelar sig tre år efter första delen, Fågeln. Jag skulle säga att det är klokt att läsa dem i ordning, men det går även att läsa Kirin utan att ha läst Fågeln först. Då får man bara anstränga sig lite mer för att förstå bakgrunden som man har mycket gratis om man läser böckerna i ordning.

Persongalleriet är stort, men eftersom många av dem finns med i båda böckerna, är det inte lika många att lära känna . Det finns också ett galleri i början av boken så att det är lätt att hålla koll på vem som är vem och varför. Jag tycker om Svala, och mindes henne tydligt från första boken men eftersom det var ett par år sedan jag läste den, blev jag lite mer konfunderad över att hon inte var med i början även här. Däremot uppskattade jag att få lära mig mer om Kaiser och Jäger, och fördjupa mig i deras relation, speciellt när minnen från den tidigare boken smög sig på mig.

Jag tycker att Isabelle Törnqvist har vuxit rejält som författare till den här boken, både när det kommer till karaktärerna men också till den generella gestaltningen och hur allt flyter framåt. Det är mycket som händer, men det känns ändå aldrig riktigt plottrigt. Jag uppskattar att få följa flera olika perspektiv och se situationen från flera olika håll. Det jag kan sakna är att inte få följa någon från CC:s sida också, bara för att se lite mer vad de håller på med, men det är en smaksak och petitesser.

Språket är bra, och som jag skrev tycker jag att Törnqvist har utvecklats rejält till den här boken. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer i nästa del. Speciellt eftersom slutet är riktigt spännande och lovar gott inför fortsättningen.

Betyg: 3,5/5

Titel: Kirin
Författare: Isabelle Törnqvist
Omslag: Cecilia Pettersson, Pica Pica Design
Format:
Danskt band
Serie:
Enigma #2
Förlag: Hoi förlag
ISBN: 
978-91-7697-099-7
Antal sidor: 443
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2020

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Törnqvist, Isabelle – Fågeln

En reaktion till “Kirin – Isabelle Törnqvist

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.