Bim & Vim : Jakten på dammråttorna – Malin Yngve

Baksidestext:

Bim och Vim tar fram sina förstoringsglas.
För idag ska de leta efter dammråttor.

Men vad är egentligen en dammråtta?
Följ med Bim och Vim i deras sökande så får du se! 

Kommentar:

Femåringarna tycker: Femåringarna älskade illustrationerna i den här boken och tyckte att det var jätteroligt att lyssna på vad Bim och Vim gissade på och de skrattade högt för varje felgissning. När Bim och Vim väljer att städa för att hitta dammråttorna var det nästan ännu roligare, bara för att det var så tokigt.

Åttaåringen tycker: Åttaåringen tycker om att lyssna på böcker som är för lite yngre barn, för de är ofta roliga men på lite färre sidor, och den här passade honom utmärkt. Han var på det klara med vad dammråttor var från början och tyckte att alla Bims och Vims gissningar var jätteroliga. Han bestämde sig för att kolla om han hittade några dammråttor i sitt rum bland allt lego, och jomenvisst, de fanns där också och var redo att städas bort.

Mamman tycker: Vi började lässtunden med att prata om vad dammråttor faktiskt är, eftersom vi nog mest använder begreppet dammtussar här hemma. Därför tyckte också barnen att det blev hysteriskt roligt när Bim och Vim gissade, och dessutom började städa för att hitta dem och de skrattade högt genom läsningen. Det klart att det också går att inte prata om vad det är innan, för att få barnen att gissa med Bim och Vim istället, och ha minst lika kul.

De lekfulla illustrationerna passar jättebra tillsammans med den lika lekfulla berättelsen och under resans gång kan vi både diskutera vad fantasin kan spela för spel med oss när vi inte vet vad ett ord betyder men också betydelsen av att städa bort så att man kan hittar det man letar efter. Det är lagom mycket text på varje uppslag för målgruppens ålder. Det jag däremot kan tänka mig är att åttaåringen, som lärt sig läsa och tycker att det är kul att försöka på egen hand, kan tycka att typsnittet är lite svårt, men med hjälp skulle nog även det gå superbra.

Titel: Bim & Vim : Jakten på dammråttorna
Författare: Malin Yngve
Illustratör:
Malin Yngve
Format:
Inbunden
Förlag: Sagorik
ISBN: 
978-91-527-2818-5 
Ålder: 3–6
Antal sidor: 32
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2023

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Yngve, Malin – Mera plåster! (Illustratör: Malin Yngve)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.