Skuggbarnen i parken – Ingrid Ljungström

Första meningen:

Genom det öppna fönstret kommer morgonsolens varma strålar in och träffar Lars mitt i ansiktet.

Baksidestext: 

Maggan och Åke flyttar med sina tvillingar Lars och Anna till Kalmarsvik under sommarlovets första vecka. Att den idylliska hamnstaden döljer en mörk hemlighet är inget familjen anar. Det är först efter att Lars och Anna försvunnit spårlöst från en park som den skrämmande sanningen börjar nystas upp …

Flera barn har tidigare försvunnit under mystiska omständighet, ingen vet vart de har tagit vägen. Maggan bestämmer sig för att hitta dem, inte bara sina egna, utan alla barn.

Men vägen dit visar sig vara kantad av utmaningar. Kommer barnen någonsin komma hem igen?

Kommentar:

När Maggan och Åke och deras tvillingbarn flyttar till Kalmarsvik under första sommarlovsveckan är de fundersamma över att det är så tyst och lugnt. Ingenstans kan de upptäcka barn som leker, men båda tvillingarna Lars och Anna hör ljudet av barn som inte syns.

Så plötsligt försvinner barnen medan de leker i en park och eftersom pappa Åke jobbar borta, är det mamma Maggan som tar på sig att hitta dem. Hon inser snart att flera barn har försvunnit och att kommunen egentligen har mörkat det här. Ingen pratar om det, och Maggan beslutar sig för att vara den som löser det hela. Det mesta verkar kopplat till den gamla skolan, men varför? Och varför kan hon se barnen, men de verkar inte se henne?

Det är en väldigt spännande bok där nivån ligger bra för bokslukaråldern när det kommer till läskighet (det fungerar i alla fall för 35-åriga räddharar). Även om det finns övernaturlighet med i berättelsen känns det trovärdigt och jag tycker om hur Maggan går från förtvivlad mor till en väldigt beslutsam sådan och hur hon lyckas få med sig de andra föräldrarna. För hon ska minsann få med sig barnen hem.

Språket fungerar väldigt bra för målgruppens ålder och textens storlek är stor nog för mer vana läsare att kunna läsa på egen hand. Men jag tänker mig också att den passar väldigt bra som högläsningsbok.

Titel: Skuggbarnen i parken
Författare: Ingrid Ljungström
Omslag: Jimmy Moberg
Format:
Inbunden
Förlag: Visto förlag
ISBN: 
978-91-7885-700-5 
Ålder: 9–12
Antal sidor: 168
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Visto förlag, Adlibris, Bokus

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.