Rött vatten – Anette Skåhlberg

Första meningen:

Jag har svårt att sova.

Baksidestext:

Nova stirrade panikslaget mot mannen som styrde. ”Den som ställer sig upp i båten åker i!” Hon fick svårt att andas, hon måste sträcka på sig… Allt hon ville var att överleva, men hur lätt var det att ta sig till andra sidan? 

Kommentar:

Nova är på väg över öppet vatten tillsammans med sin familj och massa andra person i en liten båt. Men mannen som styr båten är skrämmande och hotfull och ju längre tiden går, desto mer blir många andra lika konstiga, eller sjuka. Och vad väntar på andra sidan vattnet?

Vissa böcker ger en ont i magen och ligger sedan kvar som en liten öm kula i magen. Anette Skåhlberg är verkligen bra på att lyfta röster som inte hörs så ofta men borde höras mer. Här i formen av en ung båtflykting på väg över öppet vatten tillsammans med alldeles för många andra för den lilla båten. På vägen försvinner det många av båtens passagerare, av olika anledningar och man känner verkligen Novas rädsla och ångest inför det som händer, det som har hänt och det oväntade som väntar. Vi får inte bara möta rädslan över resan utan ser också glimtar tillbaka till vad det är som Nova och hennes familj flyr ifrån. Bara det är nog för att ge ont i magen.

På baksidan av boken står att rekommenderad ålder är 11–16 och jag tycker att det är en bra tanke. Det är en väldigt obehaglig och tänkvärd bok, och jag kommer själv ihåg hur vi fick läsa Eldens hemlighet av Henning Mankell när jag gick i femte klass. Likheterna mellan böckerna är många, även om den här är mer lättläst. Men jag var i den åldern att jag förstod att det var hemskt och det gick att diskutera runt det, men inte för ung så att det gav mig mardrömmar. Det finns mycket att diskutera efter läsningen av en sådan här bok, och det är också mycket av dess behållning.

Språket är bra och lättläst och genom boken finns också manipulerade fotografier som driver in poängen ännu lite hårdare.

Titel: Rött vatten
Författare: Anette Skåhlberg
Format: Inbunden
Förlag:
S.T.O.P.Bok
ISBN: 
978-91-88415-86-8    
Ålder: 11–16
Antal sidor: 120
Språk: Svenska
Utgiven: 
2021

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Omnible

4 reaktioner till “Rött vatten – Anette Skåhlberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.