Rött, vitt & kungligt blått – Casey McQuiston

Första meningen:

På taket till Vita huset, undangömt i ena hörnet av den stora terrassen, finns en liten bit lös träpanel i kanten av det inglasade uterummet.

Handling (taget från Adlibris): 

Alex Claremont-Diaz är son till USA:s första kvinnliga president. Tillsammans med sin syster och deras bästa kompis utgör de Vita huset-trion, en social influencer-makt att räkna med, och som Vita huset inte är sena att utnyttja.

Problemet är bara att Alex har en ärkefiende, prins Henry av Wales. När ett bråk mellan dem hamnar på hela världens löpsedlar måste de ofrivilligt låtsas vara vänner tills stormen har blåst över. Men ju mer Alex lär känna prins Henry, desto mer ser han vad som döljer sig under hans drömprinsyta. Snart är de vänner på riktigt, men vänskapen djupnar till något mer. Något som kan hota Alex mammas planer på att bli omvald som president.

Kommentar:

Vad roligt att läsa en hel feelgoodroman som fokuserar på män, och speciellt när det kommer till två så högt uppsatta sådana. Alex är son till USA:s president och han har ett rykte om sig att vara en riktig kvinnokarl och trubbelmakare (egentligen gör han bara sin egen grej). Sedan han var i tonåren har han stört sig på prins Henry av Storbritannien och när han och familjen blir bjudna på ett kungligt bröllop i Storbritannien vill han inte åka. Dels för att han inte tycker om monarkin, och dels för att han vet att han då måste träffa prins Henry. Mötet mellan dem blir precis lika tumultartat som man kan tänka sig, och plötsligt står både Alex och prins Henry inför ett helt nytt uppdrag; de måste visa att de är vänner för att inte förstöra för sina respektive familjer och ländernas relation med varandra.

Det är en trevlig värld McQuiston har skapat. En kvinnlig president, som dessutom är en frånskild kvinna med två barn. Hennes före detta man är visserligen också politiker men också mexikansk invandrare.  Alex och systern June har en väldigt nära relation och de har den gemensamma bästa vännen Nora. Det enda smolket i bägaren är att vare sig Alex eller prins Henry riktigt kan vara sig själva, men det är också fint att se hur föräldrarna, i alla fall Alex mamma, står på sina barns sida i vått och torrt och släpper även sådant som är viktigt för karriären.

Persongalleriet är lagom stort, och karaktärerna är fantastiska. Det är så att man vill bli bästis med hela bunten, trots att de kommer från en helt annan värld. Jag gillar Alex stora, ironiska personlighet och den relation han har med sin syster och bästa vän är avundsvärd. Det är spännande att följa Alex utveckling genom boken. I början känns det inte riktigt som att jag kommer att tycka om honom, men det gör jag verkligen mer och mer allt eftersom. 

Ibland kanske det är lite klyschigt, men det är också spännande, unikt och alla känslorna känns trovärdiga. Alla i boken är bara människor, trots sina titlar, och har exakt samma funderingar och nojor som alla andra som blir kära i någon, och det är fint att se.

Uppläsningen av Emil Almén är strålande.

Betyg: 5/5

Bild lånad härifrån

Titel: Rött, vitt och kungligt blått (Original: Red, White and Royal Blue)
Författare: Casey McQuiston
Översättare:
Anna Thuresson
Omslag: Anna Henriksson, Pixelpiraya
Format: Ljudbok
Uppläsare:
Emil Almén
Förlag:  Lavender Lit
ISBN:
9789187879715
Speltid: 13 t 46 min
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven:2020 (original: 2019)

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

2 reaktioner till “Rött, vitt & kungligt blått – Casey McQuiston

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.