Veckans topplista v.19 – Oförglömliga huvudkaraktärer

Hos Johannas Deckarhörna är veckans topplista en huvudkaraktärsbaserad historia. Johanna vill att vi berättar om olika oförglömliga huvudkaraktärer. Precis när jag läste frågan funderade jag på om det finns några sådana jag har med mig över huvud taget, men så klart att jag har. En oförglömlig karaktär behöver ju inte vara oförglömlig av någon trevlig anledning.

20181204_223032_0000

 1. Ove i En man som heter OveJag har generellt ganska svårt att släppa Backmans karaktärer och Ove är en sådan. Jag vet inte om jag ska gilla honom eller inte i början och så slutar det med att jag inte kan låta bli att älska honom.
 2. Stephanie Plum i Janet Evanovichs serie (börjar med One for the Money). Älskar klumpiga, fumliga, ibland rent dumma Stephanie. Vill jag bli på bra humör tar jag upp en av Evanovichs böcker. Handlar inte alltid om att jag vill läsa om Stephanie dock, Mormor Mazur eller Lula är minst lika fantastiska.
 3. Sherlock Holmes i böckerna av Sir Arthur Conan Doyle. Jag såg att Johanna också hade Sherlock med, och det finns väl få mer oförglömliga karaktärer än just Sherlock.
 4. Arthur Dent i Liftarens guide till galaxen-böckerna. Det finns få personer som verkar så ovilliga att vara huvudkaraktär i någonting, och jag älskar det.
 5. Lisbeth Salander i Stieg Larsson-böckerna. Jag har bara läst två av dem, och det verkar kanske inte bli så att jag läser de andra för jag är inte stormförtjust men jag gillar Badass-Lisbeth.

Sen finns det ju en himla hög med karaktärer som kanske inte är huvudkaraktärer men som är oförglömliga ändå. Jag slänger in ett par sådana som bonus:

 • Rachel i Drakens dotter-serien, som börjar med Resans börjanHär har ni en bitsk (bokstavligt talat) kvinna med precis min humor.
 • Mormor Mazur och Lula (står med på Stephanie Plum). Den som inte blir på bättre humör av att läsa om Mormor Mazur är antagligen släkt med henne.
 • Ron Weasly i Harry Potter-böckerna. Skulle jag gifta mig med en bokkaraktär skulle det baske mig vara Ron.

12 reaktioner till “Veckans topplista v.19 – Oförglömliga huvudkaraktärer

  1. Vet inte om hon är huvudperson definierat, men hon är i alla fall lätt att komma ihåg. Inte alltid lätt att tänka vilka som är huvudkaraktärer och inte heller.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.