Genomskinlig – Malin Roca Ahlgren & Cajsa Gustafsson

Första meningen: Dimman ville omfamna henne och hålla fast henne i helvetet.

Baksidestext: 

När man inte är omtyckt av andra, är det svårt att tycka om sig själv, svårt att bygga upp ett självförtroende och till och med svårt att vilja vara kvar. Genomskinlig handlar om Livia, 13 år som utsätts för mobbning, men som med hjälp av en lärare lyckas få stopp på det. Boken riktar sig till barn i allmänhet, anhöriga och skolpersonal.

Hon satte handen på dörrhandtaget och drog upp det. Vred sig om, såg ingen av dem bakom sig. På insidan av dörren möttes hon av Marias och Mimis blickar. De blev med ens tysta när hon kom in. Hon gick förbi dem och fortsatte mot lärarrummet. På en bänk satt Alex och pillade på sin telefon. Han stank parfym och rök. Han såg henne men tittade bort igen när deras blickar möttes. Livia var van. Hon var ingen, hon var som luft, genomskinlig. Hon hade fått läras sig att spela sin roll och veta sin plats i skolan ända sen mellanstadiet.

Kommentar:

Det här är en viktig bok om mobbning som inte förskönar några detaljer. Beroende på vem man läser det för kan det vara väsentligt att kanske inte läsa allt, eller att ändra lite på fri hand men budskapet kommer ändå fram.

Boken skulle kunna passa bra till att ha använda inom temaarbete – både i klassrum eller för de som arbetar i skolan. Likabehandlingsplaner och liknande skulle hjälpas av det här. Att man kan använda boken som ett reellt fall, försöka komma på olika strategier för att lösa situationen och sedan se hur skolan i boken valde att göra. För elevernas del tror jag att det är nyttigt att höra att man också räknas in i mobbningen om man är den tysta massan. Det finns väldigt mycket att använda som diskussionsunderlag.

Cajsa Gustafssons bilder är fina och passar åldern på boken. Den känns lite mer vuxen än vanliga barn- och ungdomsböcker och den kanske passar allra bäst till den senare åldern i spannet 9–12, och kanske också lite längre upp i åldrarna. Livia går i högstadiet, och det kanske är där den passar allra bäst.


20180830_140301259460444322573750.jpg

Titel: Genomskinlig: en bok om mobbning och utanförskap
Författare: Malin Roca Ahlgren
Illustratör: Cajsa Gustafsson
Format: inbunden
Förlag:  Kikkuli förlag
ISBN: 
  978-91-88195-58-6
Ålder: 9–12
Antal sidor: 70
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

Annonser

2 reaktioner till “Genomskinlig – Malin Roca Ahlgren & Cajsa Gustafsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.