Egentid – Anna-Carin Svanå

Första meningen: Det var lördag förmiddag och Magnus skulle ta med sig barnen för att åka skridskor.

Handling (taget från Adlibris): 
Sandra stannade mitt i ett steg. Hon andades djupt och såg på de sneda solstrimmorna som föll in genom köksfönstret. Små dammkorn virvlade runt utan riktning eller betydelse. Nu skulle hon sluta virvla runt själv. Nu skulle hon sluta vara den duktiga flickan och bara njuta. Det skulle verkligen bli skönt att sjunka ner i fåtöljen med en kaffemugg. Först skulle hon bara plocka undan lite …

Kommentar:
”I hear you, sister from another mister”, ville jag hojta efter första sidan på den här korta novellen. När novellen var slut ville jag bara stanna tiden och plocka bort den stackars människan så att hon kunde göra om och göra rätt.

Vilken fälla … och som man går in i gång på gång. ”Nu ska jag få vara ensam i en timme och bara sitta och dricka (varmt) kaffe, skönt. Men först ska jag bara …” och sen är timmen slut och kaffet kallt, lik förbaskat.

Jag gillar den här novellen. Mycket för igenkännandet, som jag tror att de flesta föräldrar (speciellt den som har mest ansvar över barn och/eller hushåll känner. Men jag tycker också om språket, och att det inte känns skammande på något sätt utan egentligen ett konstaterande att det är så här det är. Det är lagom stort persongalleri med en familj för en kort novell och inga problem att skilja på någon, också skönt. I och med väldigt få detaljbeskrivningar av personer kan många också känna igen sig och det blir en styrka för en novell på ett sådant här ämne.

Dags att reclaima egentiden till en lugn stund när man inte har en massa måsten, hörni. Den här novellen var en ögonöppnare, trots att jag innerst inne visste hur det fungerar och jag har faktiskt återkommit till den många gånger, när jag har börjat tänka ”Jag ska bara”.

Betyg: 4/5

screenshot_20180927-235707_google play books8960553061849369158..jpg

Titel: Egentid
Författare: Anna-Carin Svanå
Format: e-novell
Förlag:  Brage Böcker
ISBN: 
  978-91-983634-1-8
Antal sidor: 11
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Recension på En liten tromb skulle sitta fint

 

 

2 reaktioner till “Egentid – Anna-Carin Svanå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.