Hövdingens dotter – Bernt Wiede

Första meningen:

Ett hjärtskärande skrik hördes mellan de gräsbevuxna husen och blandades med ljuden av skällande hundar och kacklande höns.

Baksidestext:

Efter den omtumlande resan till Gårdarike återvänder Kettil och Ragna till Husamo. Med sig har de Ragnas far som äntligen kan återförenas med hennes mor. I byn börjar man genast att planera för storbröllop och festligheter, men ett problem återstår för Ragna och Kettil – de saknar både bostad och försörjning. Tillsammans ger de sig av till Ragnas hemby Fröseke och gör där en oväntad upptäckt som ser ut att kunna bli deras räddning, men de har ett mödosamt arbete framför sig.

I grannländerna pyr oron bland kungasläkterna och det dröjer inte länge innan Ragna och Kettil blir indragna i vad som kommer att bli ett av vikingatidens största slag – slaget vid Svolder.

Hövdingens dotter är en vikingatida feelgoodroman med en ny syn på vikingar. Det är en underhållande och annorlunda berättelse om våra förfäder, fylld med kärlek, spänning och dramatik. Boken är andra delen i serien Vikingadotter som påbörjades med Trälens dotter.

Kommentar:

Kettil och Ragna återvänder till Husamo efter den omvälvande resan till Gårdarike. Kanske inte livet blev direkt som de hade tänkt sig, men det betyder ju inte att det blir till det sämre. Nu är de redo att påbörja sitt gemensamma liv, även om de saknar både eget hus och bra sätt till försörjning. Tillsammans med sina familjemedlemmar, får de uppleva en hel del svårigheter och mödor, men också äventyr och trevliga bekantskaper.

Hövdingens dotter beskrivs på bokens baksida som en vikingatida feelgood-roman. Här är det inte fokus på krigardelen av att leva på vikingatiden, även om det absolut finns med, utan det är mer relationerna och personligheterna som får ta plats, hur det är att överleva under alla andra stunder när det inte handlar om krig. Som andra delen i serien Vikingadotter är det här egentligen en direkt fortsättning på första delen, men jag skulle ändå säga att den här går att läsa fristående även om det såklart ger mer bakgrund att ha läst även första delen, Trälens dotter.

Jag tycker om karaktärerna, är speciellt förtjust i Ragna som står på egna ben och är en stark kvinnlig karaktär med mycket vilja, kunskap och rent jävlar anamma. Det är ett gediget persongalleri och visserligen blir det kanske lite många att hålla reda på ibland, men de viktigaste personerna finns det. Det tar en stund innan jag knyter ihop varför de olika personperspektiven finns med, men när jag förstår tycker jag att det blir en snygg sammanvävning av de här personerna. ‘

Det är tydligt hur mycket research som ligger bakom den här bokserien, och jag tycker att det blir extra snyggt när det finns karaktärer med samma namn och som baseras på historiska personer som verkligen har funnits. Språket är lätt att hänga med i och för handlingen framåt på ett bra sätt. Nu vill jag ha fortsättningen.

Betyg: 4/5

Titel: Hövdingens dotter
Författare: Bernt Wiede
Omslag: Mia Fallby
Format:
Inbunden
Serie:
Vikingadotter #2
Förlag: Hoi förlag
ISBN: 
978-91-7557-555-1
Antal sidor: 310
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2021

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Wiede, Bernt – Trälens dotter

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.