Kvarteret Ekorren – Ann–Charlotte Persson

Första meningen:

Kyrkbänken var plågsamt obekväm.

Baksidestext:

När Monas man Kenneth hastigt och oväntat dör av brustet hjärta ärver Mona ett helt affärskvarter – en gång i tiden blomstrande i en levande stadskärna, nu livlöst och dystert. 

Mona, som är chockad både över makens död och att han hållit fastigheterna hemliga, är till en början övertygad om att hon vill sälja så fort det bara går. Men först vill hon få en uppfattning om kvarteret och de som hyr där. Hon traskar runt bland butikerna som alla ser lika dystra och tråkiga ut som personalen.  

Irriterad över att alla verkar så uppgivna går Mona hem och funderar på vad man kan göra för att få liv i en döende stadsdel. Men när Mona granskar fastigheterna i kvarteret Ekorren närmare så snubblar hon över ytterligare en mörk hemlighet, och inser att hon under lång tid fullständigt har förts bakom ljuset.  

Kvarteret Ekorren är en bok om brustna hjärtan, vänskap, försoning och om att våga bygga upp sitt liv på nytt efter att ha kraschat.  

Kommentar:

Monas man Kenneth dör oväntat av ett brustet hjärta och lämnar Mona helt handfallen. När hon dessutom får veta att han har ägt fastigheter som hon inte har vetat om, börjar hon fundera på om det finns fler saker han hållit ifrån henne. Från början vill hon sälja allt så snabbt som möjligt, men vill få en uppfattning om hur det är i det tidigare blomstrande affärskvarteret och ändrar sig till att istället vill rusta upp. När hon nystar ännu längre in i Kenneths fastighetsköp, hittar hon fler hemligheter, vissa som är så jobbiga att det knappt går att ta in.

Kvarteret Ekorren är första delen en feelgood-serie om ett fiktivt affärsområde i Jönköping och Ann-Charlotte Perssons andra feelgoodserie och mitt första möte med henne som författare för annat än barnböcker. Tidigare har hon också skrivit spännande äventyr för 6–9-åringar och det är där jag känner henne från.

Persongalleriet är lagom stort och jag tycker om att det är personerna i det här fiktiva området som får vara i fokus. Jag tycker också om att relationerna mellan alla belyses så fint men också att det faktiskt inte alltid är bara ljusa stunder. Alla kvinnor som får vara i fokus; Alice, Lisbeth och Mona, har sina egna problem att hantera samtidigt som de också känner med varandra och flera gånger behöver ta svåra beslut. Det är bra att Persson inte räds att ta upp jobbiga ämnen såsom otrohet, sorg efter död, missbruk och kärlekslösa förhållanden, samtidigt som det finns hopp, vänskap och framtidstro medan de olika karaktärerna får hitta sig själva igen.

Språket är bra och Persson har ett fint sätt att beskriva både karaktärer så att de skiljer sig på ett bra sätt, men också gestalta miljöer och omgivningar så att det känns som att man är där. Även om det är öppet för en fortsättning, tycker jag att det här kapitlet är avslutat på ett bra sätt och jag blir mest glad över Monas utveckling genom boken men ser fram emot att läsa fortsättningen.

Betyg: 3,5/5

Titel: Kvarteret Ekorren
Författare: Ann-Charlotte Persson
Omslag: Emma Graves
Format:
Inbunden
Serie:
Kvarteret Ekorren #1
Förlag: Lind & co
ISBN: 
978-91-8018-265-2
Antal sidor: 342
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Persson, Ann-Charlotte – Stoppa Pressarna! : Den glömda skatten
Persson, Ann-Charlotte – Stoppa pressarna! : Den stora slottskuppen

En reaktion till “Kvarteret Ekorren – Ann–Charlotte Persson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.