Den svarta fjädern – Ewa Christina Johansson

Första meningen:

Han smög tyst som en mus.

Baksidestext: 

Budkavlen går och det är tid att göra uppror!

Året är 1543 och bönderna är arga. De vill inte göra som  kung Gustav Vasa har bestämt. I stället gör de uppror mot kungen och hans knektar.

Vide vill vara med och kämpa mot Vasa. Men hans far säger nej. Han vill inte bli indragen i striden. Det stoppar inte Vide. Han är nyfiken och upptäcker  snart att det finns både upprorsmän och knektar i skogen. Frågan är bara vem som är vem? Det är inte lätt att veta. De som borde vara hans vänner kanske inte är det? 

Vides syster Cecilia försvinner och Vide tror att han vet var hon finns. Plötsligt är det Vide som inte bara måste hjälpa Cecilia, utan även föra upproret vidare

Kommentar:

1543 är Dackefejden ett faktum och nu går ryktet om en budkavle som uppmanar till nytt uppror mot kung Gustav Vasa, återigen lett av Dacke. Vide vill väldigt gärna vara med och kämpa mot Vasa men pappa säger nej. Vide tycker att pappa är feg som inte vill säga vad han tycker, och ifall han håller med Dacke eller med kungen. Han vill inte bli indragen i någon strid, men det hindrar inte Vide från att drömma och för att undersöka. Snart upptäcker han att det finns både knektar och upprorsmakare i skogen, bara det att det är svårt att veta vem som är vem. Vem går det att lita på egentligen? När hans syster Cecilia försvinner ger Vide sig iväg för att leta. Han tror att han vet var hon finns. Plötsligt är det inte bara Cecilia som är i möjlig fara, utan Vide själv. Och då är det plötsligt inte alls lika spännande med äventyr.

Den svarta fjädern är en lärorik bok för som riktar sig till bokslukaråldern. Här följer vi ett barn under upprorstid i Sverige och vi får lära oss om både historien till Dackefejden och om hur ordet spreds mellan upprorsmakare i en tid där kommunikation inte var lika direkt som den är i dag. Om hur modig man kan vara om man måste och om syskonkärlek. Dessutom om att det är stor skillnad på att drömma om äventyr och att faktiskt vara med om ett.

Jag tycker om Vide som huvudkaraktär. Han är modig när det behövs men han är allt annat än perfekt. Han är impulsiv, tänker inte alltid efter innan han handlar, men har hjärtat på rätta stället. Han utvecklas genom boken och får en helt annan förståelse för både sin pappas inställning till striderna men också att Cecilia inte är särskilt oföretagsam och någon som behöver räddas.

Språket fungerar väldigt bra för målgruppen, texten är lagom stor för någon med lite läsvana och bokens 94 sidor är uppdelade på 12 kapitel.

Titel: Den svarta fjädern
Författare: Ewa Christina Johansson
Omslag: Sandra Stridh
Format:
Inbunden
Förlag: Idus förlag
ISBN: 
978-91-7634-691-4    
Ålder: 9–12
Antal sidor: 94
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Idus förlag, Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Recension av Den blå dörren : en spökhistoria
Recension av Häxvrålet

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.