Halvön – Annika Widholm

Första meningen:

Hon stannade till i den smala kulverten, tittade åt båda hållen och öppnade dörren.

Handling (taget från Adlibris):

På en isolerad halvö i norra Sverige ligger ett behandlingshem för utbrända. Dit skickas Sebastian av sin chef efter att han gått in i väggen. Först känns hälsoprogrammet i den vackra herrgården som en välbehövlig semester, tills en av patienterna hittas död och vistelsen förvandlas till en mardröm. Sebastian försöker desperat ta reda på vad som pågår. Varför har han egentligen skickats dit? Och varför är det så svårt att ta sig därifrån?

Han får hjälp av Alicia, som arbetar på halvön sedan hon efter ett ödesdigert misstag avskedades från jobbet som sjuksköterska. Hon känner sig bevakad. Kanske är det bara hjärnspöken. Eller har det förflutna kommit i kapp henne?

Halvön av Annika Widholm är en klaustrofobisk thriller som med stegrande spänning leder fram till den chockerande sanningen. 

Kommentar:

Sebastian har, efter en livskris, skickats till ett behandlingshem för utbrända av sin chef. Han är där för att vila upp sig men också för att vara företagets ögon när det kommer till den här nya satsningen. I alla fall är det vad han tror från början. Snart hittas en av de andra patienterna död och Sebastian finner sig att desperat försöka räkna ut vad det är som pågår. Varför har han skickats dit? Är behandlingshemmet som det verkar vara? Varför är det så svårt att få kontakt med omvärlden? Och varför kan han inte ta sig därifrån?

Halvön är, som de två tidigare böckerna Yrsel och Underströmmar, en thriller och här ligger det obehagliga och spökar i bakgrunden, liksom gnager in sig i skallbenet och hänger efter. Det är inte svårt att inse att inte alls är som det ska på den här halvön där behandlingshemmet är men det är svårt att tänka sig riktigt var felet ligger. Är det på själva platsen eller är det personerna, eller till och med en blandning?

Sebastian som huvudkaraktär är bra för här finns egentligen en ouppnåelig mängd förbättringspotential. Han är alkoholist (i alla fall periodare), men vägrar erkänna det. Han har varit en fruktansvärt dålig pappa och make och är totalt oförstående till varför han nu plötsligt står ensam. Han är inte ens en särskilt bra anställd. Och så kommer han till det här behandlingshemmet. Där börjar han med att se ner på alla andra, för de är ju där av fri vilja och för att de behöver det. Det är ju inte han. Han ska bara göra sitt jobb. Men så börjar vi se hur ytan undan för undan börjar krackelera. Kanske främst efter att den döda patienten hittats, för plötsligt har inte den allsmäktige Sebastian alla svaren utan måste arbeta hårt för att komma fram till dem. Jag tycker också om Alicia och hennes historia som sidoberättelse, här kommer väldigt mycket obehag in. De andra karaktärerna är välbehövliga och fyller ut sin plats väl. Det finns ingenting som jag tycker är utöver vad som behövs utan allt är väl avvägt.

Det grämer mig lite att jag inte lyckades räkna ut alla svaren under läsningen, samtidigt som det såklart är en stor del av tjusningen. Språket är bra och det är en väldigt lättläst bok som drivs fram av att det hela tiden är så spännande.

Betyg: 4/5

Titel: Halvön
Författare: Annika Widholm
Omslag: Maria Sundberg
Format:
E-bok
Förlag:
Word Audio Publishing
ISBN: 
978-91-8000-412-1    
Språk: Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Recension av Yrsel
Recension av Underströmmar

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.