En resa i tiden : Stockholms blodbad – Anna Leek

Första meningen:

I över hundra år hade Sverige, Norge och Danmark ingått i ett samarbete som kallades för Kalmarunionen.

Baksidestext:

Denna berättelse utspelar sig i Sverige under början av 1500-talet. På den tiden var livet i Stockholm svårt, man bodde trångt och sjukdomar spreds snabbt. Sopor och pottor tömdes direkt på gatan utanför huset och fick ligga kvar tills regnet sköljde bort det.

Ändå bodde det barn, precis som du, där. Det här är berättelsen om ett sådant barn och om hur Sverige en dag förändrades mitt framför dennes ögon.

En resa i tiden Stockholms blodbad är en bok som på ett pedagogiskt och spännande sätt leder läsaren genom historien om Stockholms blodbad. Inledningsvis finner ni en begreppslista och i slutet diskussionsfrågor som passar lika bra att använda i klassrummet som hemma vid matbordet.

Kommentar:

En resa i tiden : Stockholms blodbad tar oss med på en resa bakåt i tiden och vi får uppleva Stockholms blodbad ur ett barns synvinkel. Boken börjar med information, sedan en liten ordlista med ord som vi kanske inte längre använder lika frekvent som man gjorde förut, eller bara sådana som är lite krångligare att förstå. Ett bra sätt för att få läsförståelsen att hänga med. Sedan följer lite bakgrundshistoria och efter det kommer själva det historiska skeendet.

Kapitel 2 till 6 handlar om en ögonvittnesskildring av Stockholms blodbad och i kapitel 7 får vi veta vad som hände sedan. På slutet finns både diskussionsfrågor och lite frågor som kollar vad läsaren kommer ihåg.

Texten är lagom stor för målgruppens ålder och jag tycker om att det här kan vara ett projekt för egenläsning men också som gruppaktivitet. Ett bra sätt att sätta sig in i upplevelsen hos barnet på 1500-talet. Och det är ingen trevlig upplevelse, även om den säkert var spännande och kanske inte heller helt ovanlig för tiden. Att se rika människor, som man trodde var oövervinnerliga, dras ut och dödas, samtidigt som man tvingas titta på, måste varit mardrömslikt och det är inte svårt att känna med barnet i boken.

Anna Leek skriver väldigt målande och använder precis rätt nivå på språket för att det ska bli spännande men ändå inte för mycket.

Titel: En resa i tiden : Stockholms blodbad
Författare: Anna Leek
Format:
Inbunden
Förlag:
Visto förlag
ISBN: 
978-91-7885-753-1    
Ålder: 9–12
Antal sidor: 49
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Visto förlag, Adlibris, Bokus

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.