Tusen piskrapp – Nis Jakob

Första meningen:

Utan större ansträngning sköt han städvagnen framför sig genom korridoren.

Baksidestext:

Den danske serimördaren som den ryska polisen Inessa Artemiev har varit på jakt efter genom Europa har lyckats överlista och kidnappa henne. Hon är i hans våld och Wolf beger sig mot Krakow i en desperat jakt på seriemördarens gömställe. Det blir en ojämn kamp mot klockan Wolf måste hitta Inessa innan galningen torterar och tar livet av henne, innan han lägger ut dådet för allmän beskådan på internet.

I Saudiarabien tilldelas en bloggare femtio av tusen piskrapp bunden i en stolpe. Hans enda brott var att uttrycka en åsikt om landets religiösa regim. Wolf får i uppdrag av organisationen han jobbar för att befria den fängslade bloggaren innan han hinner utsättas för fler delar av sitt spöstraff. Samtidigt, hemma i Danmark, står Wolfs psykiater Anna inför ett allvarligt dilemma. Hon har nämligen fått bevis för att han har ingått i ett olagligt uppdrag i Afghanistan.

Wolf inleder en kamp mot klockan och det förflutnas demoner i hopp om att rädda fler än ett liv. Men klarar han att inte ge efter för den stenhårda pressen?

Detta är den andra boken om den oberäknelige före detta elitsoldaten Andreas Wolf. Tusen piskrapp tar vid direkt där Den döde ryssen slutar. 

Kommentar:

Den ryska polisen Inessa Atemiev har blivit överlistad av den danske seriemördare hon jagar och nu behöver hon hjälp i Krakow. Danska exsoldaten och expolisen Andreas Wolf skickas, av den organisation som båda arbetar för, för att hjälpa henne innan hon mördas inför allmän beskådan på internet.

I Saudiarabien får en bloggare ett spöstraff för att han uttryckt en åsikt om landets regim. När Wolf kommer hem igen efter sin utflykt till Polen får han som nytt uppdrag att åka och befria bloggaren innan fler delar av det tusen rapp hårda straffet blir verklighet.

Och hemma i Danmark har hans terapeut bevis för att det uppdrag Wolf åkte på som elitsoldat var olagligt. Men att få ut det till allmänheten visar sig vara svårare och farligare än hon tänkt sig.

Tusen piskrapp är den andra delen i serien om Andreas Wolf och här tar det fart redan från början eftersom vi redan känner till de flesta av karaktärerna. Jag tycker om att det inte bara är Wolf som är i fokus utan att vi även får följa Inessa men också terapeuten Anna. Men också även de som inte nödvändigtvis står på rätt sida i kampen de goda mot de onda. Att få följa den danska seriemördarens inre tankar är obehagligt men på ett väldigt bra sätt.

Språket är bra och flyter på fint. Ibland är det väldigt tydligt att det är översatt text, då det inte alltid blir helt rätt ur en svensk grammatisk synpunkt, men det är så sällan att det är en petitess i sammanhanget.

Även om fokus kanske mer ligger på action i den här boken, och inte så mycket på karaktärernas utveckling, är det väldigt underhållande läsning som flyter på bra och det är aldrig en tråkig stund. Är det trovärdigt? Njae, kanske inte, men det är spännande som attan.

Boken tar vid där första delen slutar, så jag skulle rekommendera att de inte läses fristående.

Betyg: 4/5

Titel: Tusen piskrapp (Original: 1000 piskerapp)
Författare: Nis Jakob
Omslag: Nils Olsson, oink.se
Översättare:
Leif Jacobsen
Format:
Inbunden
Serie:
Wolf-serien #2
Förlag: Bokförlaget Nona
ISBN: 
978-91-89357-19-8    
Antal sidor: 317
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2021

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Recension av Den döde ryssen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.