Släktforskaren Götheborg anno 1913 – Ann-Sophie Jeppson & Örjan Modén

Första meningen:

Götheborg varvar upp och dundrar fram genom rummet så kartonger, papper och annan bråte flyger omkring.

Baksidestext:

Penny, Gabbe, Gina och Axel är på nya äventyr i sällskap med katten Silver. Mitt under Rädda ägget-tävlingen på Chalmers träffar de på Götheborg igen. Kapseln tar dem med på en historisk tur runt hela Sverige i jakten på Axels släktingar. Silver ”hjälper” förstås till att styra. Ibland blir det bra. Men inte alltid.

Året är 1913 – just innan första världskriget bryter ut. En tid så olik vår på många sätt. De räddar en flickas uppsats, träffar plundrare på Stora Karlsö och får hjälpa militären i Boden ur en knepig situation i ett farligt läge. För dem själva håller hela resan på att sluta riktigt illa. Blir de kvar i dåtiden eller i den mörka källaren?                    

Boken är faktagranskad av Karl-Magnus Johansson, arkivarie på Riksarkivet. 

Kommentar:

Tidsmaskinen med egen vilja är igång igen. Den här gången tar den med barnen runt om i Sverige i jakt på släktingar till Axel. Alla dessa släktingar lever under olika förhållanden och barnen, och katten Silver, lär sig mycket om Sveriges historia under resans gång.

Jag tycker om att det är så mycket barn som är i fokus, och att de tidsresande barnen får hjälpa till med flera olika saker. Eftersom de reser genom hela Sverige är det ett relativt stort persongalleri och det är inte alltid lätt att hålla koll på vem som var var, när eller hur. Men eftersom det är Axel, Penny, Gina och Gabbe som är den gemensamma nämnaren så gör det inte så mycket.

En annan trevlig sak är att de reser över stora delar av Sverige, även om de främst håller sig till mer till de yttre kanterna. Alla landsdelar finns med och i början av boken finns tre kartor som visar var de har varit. En över Sverige med alla besökta orter utplacerade, en över Sveriges landsdelar och en för att visa var Sverige är i Europa. I slutet av boken finns också tips på vad man kan göra för att bli en detektiv över sin egen släkt, vilket ju är en tidsresa i sig själv, men också ett vitsskafferi över Axels göteborgshumor.

Språket är bra och passar målgruppens ålder. Texten är relativt stor men man bör vara en relativt van läsare eller höra boken som högläsningsbok. Vilket bra sätt att lära sig lite mer om Sveriges historia innan andra världskriget eller för att prata om sin egen släkts historia. För oavsett om du vet om det eller inte, finns det säkerligen flera gripande livsöden gömda någonstans i din historia.

Titel: Släktforskaren Götheborg anno 1913
Författare: Ann-Sofie Jeppson & Örjan Modén
Format: Inbunden
Uppläsare:
Simon Väderklint
Serie:
Götheborg #2
Förlag: Idus förlag
ISBN: 
978-91-7634-178-0    
Ålder: 9–12
Antal sidor: 213
Språk: Svenska
Utgiven: 
2021

Här kan du hitta den: Idus förlag, Adlibris, Bokus, Omnible

*
Läs också:
Recension av Framtidsfararen Götheborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.