Solhjärtats hemlighet – Pär Sahlin

Första meningen:

– Sluta larva dig, sa pappa.

Baksidestext:

Smeden la sin smutsiga hand på min axel och stod alldeles nära, så att jag kunde se rakt in i det svarta hålet där hans öga hade suttit.
– Lita inte på någon, viskade han. Vem som helst kan vara din fiende. Solhjärtats mörka krafter förvandlar lätt den gode till ond. Var vaksam, var på din vakt, Kim.

Kim, snart tolv år, bär tecknet. Han är den ende som kan förgöra den onda Ajcüll, tyrannen som förmörkat landet Elorien. Men hur ska en vanlig kille, som nyss var på semester med sin pappa i Italien, kunna slåss mot ondsinta svartmunkar och lömska förrädare i ett land han inte ens visste fanns?

Tillsammans med flickan Nela får Kim uppleva ett spännande och farofyllt äventyr där han inte bara tvingas utmana sina rädslor utan också finner en hemlighet han inte i sin vildaste fantasi hade kunnat drömma om.

 

Kommentar:

Solhjärtats hemlighet är första delen i en fantasyserie med samma namn som riktar sig mot läsare i bokslukaråldern (9–12-åringar), men som fungerar fint för även äldre som vill ha ett spännande äventyr i lättläst format.

Kim är på semester i Italien med sin pappa, och tillsammans åker de runt till platser som Kims mamma tyckte om att besöka innan hon försvann. Men Kim är ganska orolig av sig och vill absolut inte gå in i lutande tornet i Pisa. De bråkar och Kim lämnar sin pappa för att gå tillbaka till hotellet men hamnar istället i ett äventyr större än han någonsin kunnat tänka sig tillsammans med flickan Nela i landet Elorien.

Det här är en spännande historia med driv från första sidan. Det händer något hela tiden och även om det kan vara lite mycket att hålla reda på såhär i början av en serie, kommer man snabbt in i det. Jag tycker om att Kim är lite rädd av sig, för det är ju precis så man själv blir i okända situationer, så det är lätt att känna igen sig i. Samtidigt gör han det som krävs, och behöver ofta tänka snabbt för att inte bli tillfångatagen. Jag tycker också om att det inte alltid är tydligt vem som går att lita på, för allt är inte svart eller vitt (förutom svartmunkarna då kanske), utan kan ses på flera sätt. En som verkar vänlig, kan vara motsatsen om det passar.

Solhjärtats hemlighet är första delen i en fantasyserie för bokslukaråldern, men fungerar som bok även för äldre. Det är tydligt att det kommer en fortsättning när man läser slutet, men samtidigt känns den här delen av berättelsen avslutad och det är inga lösa trådar som man väntar på att få knyta ihop.

Det är ett bra språk med lättläst stor text. Boken är uppdelad på 17 kapitel på 170 sidor, så det är ganska gedigna kapitel, för åldern, speciellt eftersom det inte finns några illustrationer. Men för ett läsvant barn, spelar det ju ingen större roll. Måste också säga att Karl Johnsons omslag är supersnyggt.

Titel: Solhjärtats hemlighet
Författare: Pär Sahlin
Illustratör: Karl Johnsson
Format:
Inbunden
Serie:
Solhjärtats hemlighet #1
Förlag: Idus förlag
ISBN: 
978-91-7577-156-4    
Ålder: 9–12
Antal sidor: 170
Språk: Svenska
Utgiven: 
2015

Här kan du hitta den: Idus förlag, Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

*
Läs också:
Illustrerat av Karl Johnsson
Recension av Imperiets arvingar : Bortförda
Recension av Imperiets arvingar : Järnrosen
Recension av Imperiets arvingar : Gravplaneten
Recension av Imperiets arvingar : Minnesskrinet
Recension av Vei Bok I

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.