Central Park – Guillaume Musso

Första meningen:

Endast den bitande kalla vindpusten vindpusten mot ansiktet.

Baksidestext: 

En tidig morgon i Central Park vaknar Alice och Gabriel på en bänk, fastlåsta i varandra med handbojor.
De kan inte minnas att de någonsin har träffats. Kvällen innan festade Alice med sina vänner på Champs-Élysées i Paris medan Gabriel spelade piano på en jazzbar i Dublin.

Hur hamnade de i den här situationen? Varifrån kommer blodet på Alices skjorta? Och varför saknas det en patron i hennes tjänstevapen? Alice och Gabriel har inget annat val än att samarbeta och tillsammans försöka få pusselbitarna att falla på plats. Men ingen av dem är beredda på att sanningen kommer att vända upp och ner på hela deras tillvaro.

Kommentar:

Den här boken är precis i min smak. Den är full av spänning, action och oväntade vändningar. Katt-och-råtta-lek på hög nivå, och slutet är så pass oväntat att jag både blir förvånad och sitter och skrattar.

Den franska polisen Alice vaknar upp en morgon och känner inte igen sig i sin omgivning. Hon inser att hon är fastbunden med en okänd man, och tillsammans försöker de lösa mysteriet med varför de har hamnat i New York, när Alice är säker på att hon senast hon minns något var i Paris, och främlingen Gabriel påstår sig ha varit i Dublin. Har allt koppling till ett gammalt mord som Alice försökte lösa, och som kostade henne hela hennes familj, och nästan henne livet?

Det här är andra boken jag läser av Musso, och jag gillar verkligen hans sätt att skriva. Det är spännande och med ett driv från första till sista sidan. Visst är det smått otroligt och overkligt, alla händelser, men det gör mig ingenting, för jag behöver inte alls att allt jag läser är verklighetstroget. I det här läget undrar jag hela tiden vad som kommer att hända, ska ”bara läsa ett kapitel till” och plötsligt är boken slut. Slutet är, som skrivet, väldigt oväntat och jag tycker också att det är snyggt. Det är inget som jag hade kunnat räkna ut, och alla lösa trådar och frågetecken jag har haft längs vägen föll på plats.

Persongalleriet är lagom stort. Det är absolut mest fokus på Alice och Gabriel, och några viktiga figurer runt deras liv. Längs vägen börjar Alice polispersona att ta över, och hon börjar nysta i så mycket det bara går, men samtidigt gör det att hennes misstänksamhet mot alla runt om henne också ökar. Vi får också följa med i Alice bakgrundshistoria och den är gripande, så pass att jag många gånger har svårt att läsa för alla tårar som är i vägen.

Språket är bra, framåtdrivande och gripande. Christina Norrmans översättning är bra och flyter på utan problem.

Betyg: 4,5/5

Titel: Central Park
Författare: Guillaume Musso
Översättare: Christina Norrman
Format:
Inbunden
Förlag: 
Bokförlaget Nona
ISBN: 
  978-918-917765-9  
Antal sidor: 348
Språk: Svenska (Original: franska)
Utgiven: 
2021 (original: 2014)

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

*
Läs också:
Recension av Samtal från en ängel

5 reaktioner till “Central Park – Guillaume Musso

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.