Samtal från en ängel – Guillaume Musso

Första meningen:

En mobiltelefon?

Baksidestext: 

En man och en kvinna springer in i varandra och tappar allt de har i händerna. De samlar ihop sina saker men råkar ta varandras telefoner. När de upptäcker misstaget är de tusen mil ifrån varandra: hon i sin blomsterhandel i Paris, han på sin restaurang i San Francisco.

Båda är nyfikna och kan inte låta bli att kika igenom innehållet i den andras telefon och de blir alltmer besatta av varandras liv. Detta leder till en oväntad upptäckt: deras öden är sammanlänkade av en hemlighet som de trodde var begravd för alltid …

Kommentar:

När två stressade personer krockar på en flygplats, råkar de få med sig den andras telefon. Oturligt nog bor de också på helt olika sidor av världen. Madeleine bor i Paris, och Jonathan bor i San Francisco. I början bestämmer de tillsammans att de ska skicka tillbaka telefonerna till varandra, men yttre omständigheter gör att det inte går. De blir istället mer och mer besatta av varandra ju mer de börjar nysta i den andras telefon och det som från början verkar väldigt oskyldigt nystas mer och mer upp till en oerhört spännande handling med många vändningar.

Guillaume Musso skriver rappt och drivande framåt och det händer hela tiden nya saker som får mig som läsare att vilja fortsätta och direkt veta vad som händer härnäst. Det är också en väldigt snyggt skriven roman som visar på att alla har ett bagage som kanske inte syns direkt från utsidan samtidigt som vi kan vara sammankopplade med varandra utan att ha den blekaste aning.

Persongalleriet är lagom stort, just för att det fokuseras på Jonathan och Madeleine och de som finns närmast runt dem. I början av boken trodde jag att vissa skulle ha mycket mer plats än andra men jag tycker att det görs en snygg avvägning av vilka som bara behövs nämnas ibland och vilka som behövs för att driva berättelsen framåt.

Det kanske inte är den bok jag tror mig ska läsa från början, även om jag visste att det skulle vara en spänningsroman. Starten på boken är mer romcom-aktig och slutprodukten är väl inte 100 % trovärdig, men jag gillar det. Det är mycket som händer, det är maffia, det är mördade barn, det är telefoner som innehåller alla personens mörkaste hemligheter och det är så mycket vändningar och oväntade saker att jag inte kan låta bli att tycka om det. Jag gillar när böcker tar oväntade vägar men att det ändå knyts ihop på slutet. Och det tycker jag att det gör, förutom en enda sak. Jag saknar ett ordentligt avslut för Madeleine och hennes bakgrund. Det sista kapitlet känns lite ihophastat och inte lika välarbetat som de andra.

Språket är bra, drivande och väldigt actionfyllt. Jag måste säga att översättaren Christina Norrman har gjort ett väldigt bra jobb här.

Betyg: 4,5/5

wp-15955111751664195516304540080112.jpg


Titel: Samtal från en ängel (Original: L’appel de l’ange)
Författare: Guillaume Musso
Översättare:
Christina Norrman
Format: Inbunden
Förlag:  Bokförlaget Nona
ISBN: 
 978-91-88901-22-6
Antal sidor:447
Språk: Svenska (Original: franska)
Utgiven:2020 (Original: 2011)

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

4 reaktioner till “Samtal från en ängel – Guillaume Musso

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.