Bokpost – Framåt- och tillbakablick

I dagarna har det trillat in lite bokpost i den här sjukstugan. Jag har haft ont i halsen i en vecka, och nu har det dessutom ackompanjerats av så mycket nästäppa att det knappt går att höra vad jag säger. Det är jag som är ”The Swedish Chef” från Mupparna, angenämt. I och med det har såklart också flera av barnen åkt på förkylning. Hurra! Sonen öppnade nått paket och bara: ”Men, mamma. Varför är aldrig något av de här paketen till mig?” och jag försökte så gott jag kunde att förklara. Men i alla fall, i de här paketen låg böcker från Raben& Sjögren och Bokförlaget Nona, tack snälla!

Och om det här ser förvirrat ut nu, så har WordPress nu uppdaterat till det nya inläggsverktyget. Jag är inte överlycklig eller kompis med det än, så vi får se hur det går.

*

Gravplaneten av Oskar Källner och Karl Johnsson. Tredje delen i Imperiets arvingar.

Baksidestext:

Alice och Elias och deras vänner på rymdskeppet Stillheten har kraschat på Umbezra, det gamla Imperiets gravplanet. Där vandrar bara de döda. Påstås det. Men så får de in en nödsignal från mamma. Hon verkar också befinna sig på Umbezra. De försöker hitta henne, och jagade av fiender tvingas de bege sig ner i de uråldriga katakomberna, där ohyggliga varelser och fasansfulla upptäckter väntar …

*

Renias dagbok av Renia Spiegel (och hennes syster, Elizabeth Bellak)

Baksidestext:

Den 31 januari 1939 skrev en 15-årig judisk flicka de första raderna i sin dagbok. Hon hette Renia Spiegel. Renia skrev dagbok fram till den 30 juli 1942, då hon sköts av tyska soldater på gatan i den lilla staden Przemysl i Polen.

Sju månader efter Renias första dagboksanteckning tågar tyskarna in i Polen och kriget är ett faktum. Successivt vävs den växande ondskan in i Renias dagboksanteckningar. Vassa och roliga beskrivningar av klasskamrater, saknaden efter modern i Warzawa och kärleken till pojkvännen varvas med rädslan för våldet som kryper allt närmare och blir allt ohyggligare.

Renias mor och lillasyster överlevde andra världskriget och emigrerade till USA. Eftersom dagboken var alltför smärtsam att läsa förvarades den oläst och undangömd i sjuttio år.

2 reaktioner till “Bokpost – Framåt- och tillbakablick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.