Flickan från Terra – Cornelia Johansson

Första meningen:

För ungefär femtiotusen år sedan såg en trött rymdkolonisatör planeten Cíbola för första gången och resonerade antagligen att ja, vi lär inte hitta något bättre.

Baksidestext: 

Priya är arkeolog. Med sitt team besöker hon fjärran planeter och undersöker ruinerna från försvunna civilisationer. Under en utgrävning hittar Priya något häpnadsväckande, koordinaterna till människornas förlorade hemvärld. Nu kan hon bli den första människan på 50000 år som sätter sin fot på Terra. Men resan dit blir oändligt mycket farligare än hon tänkt, och väl där hittar de något helt oväntat. En flicka.

Flickan från Terra är en science fiction roman med färgstarka karaktärer, svekfulla intriger och mysterier som sträcker sig genom tiden.

Kommentar:

Flickan från Terra är en spännande debutroman med driv och spänning från i stort sett första sidan. I Cornelia Johanssons universum hände något på Terra (jorden) för en herrans massa år sedan. Något som, visar det sig, inte alls är särskilt bra.

Arkeologen Priya (jag vill också vara rymdarkeolog) åker runt i universum tillsammans med sitt team och undersöker lämningar. En dag får hon tag på koordinaterna till en förlorad värld, den där människan kom ifrån. Ingen har satt sin fot där på 50 000 år. Men när Priya och hennes grupp kommer dit hittar de något oväntat, en flicka, och mycket mer otrevligheter än de någonsin kunde tänka sig.

I och med bokens förstamening, och humorn som finns däri, trodde jag att det skulle vara mer Douglas Adams-liknande skrivsätt i Flickan från Terra, men det är det inte. Det är väldigt egensinnat och ibland vansinnigt humoristiskt och roligt, men Cornelia Johansson har sitt eget skrivsätt och humor.

Det är ett relativt stort persongalleri, och eftersom det i mångt och mycket handlar om helt nya varelser att lära känna, inte bara till namnet utan till art/hemplanet/krångligt namn/egenskaper osv, kan det bli lite mycket och ibland blandar jag ihop vem som är vem. Men jag hittar också ganska snabbt tillbaka till det.

Något jag gillar väldigt mycket är att det finns så många starka kvinnor i den här boken. Priya, Hastia, Denelle. Alla är starka men har samtidigt en underliggande problematik och sårbarhet som de inte vill ta itu med (och som får mig att vilja skaka om dem emellanåt, men skulle aldrig vara så dum att jag ens försökte det med Hastia – Big no, no!) Jag gillar dem allihop, nästan hela tiden. Jag gillar också Faraday, utan att säga för mycket för att göra en spoiler.

Det är en bok med många lager, och många saker att tänka på. Ibland skrattar jag högt och ibland är den så obehaglig att vill börja kolla min egen kropp efter parasiter och börjar fundera på om mina tankar är mina egna.

Språket är bra och flyter på. Boken är lättläst. Jag skulle kanske tycka att det är lite små marginaler så att det blir lite mycket text på varje sida, men det tycker jag att det går snabbt att vänja sig vid.

Måste också säga, att Andreas Raningers omslagsbilder tillhör några av mina favoriter. De är alltid snyggt gjorda.

Betyg: 4/5


wp-15949057031237460694452096895695.jpg

Titel: Flickan från Terra
Författare: Cornelia Johansson
Omslagsillustratör: Andreas Raninger
Format: Häftad
Förlag: Fafner förlag
ISBN: 
 978-91-88861-39-9
Antal sidor: 348
Språk: Svenska
Utgiven: 2020

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.