Tavelmysteriet – Sanna Juhlin & Sandra Fröjd

Första meningen:

Jag har fått ett jobb, sa Charlie.

Baksidestext: 

Tvillingarna Fanny och Felix i detektivklubben Hemliga trean får ett nytt fall att lösa. Den världskända konstnären Carmen Ronaldo anordnar en konstutställning på tvillingarnas skola. Men innan gästerna hinner anlända har hennes tavla blivit stulen! Tillsammans med deras farbror Charlie och hunden Taggen börjar Fanny och Felix att leta efter tjuven. Vem är den skyldige?

Kommentar:

Ett lagom mysterium som ändå inte räds för att vara lite obehagligt. Det är den sjätte delen i serien om detektivklubben Hemliga trean, men serien är fristående. Jag har inte läst de tidigare delarna och kunde hänga med utan problem.

En känd konstnärinna kommer till skolan där Fanny och Felix går. Hon ska anordna en konstutställning på skolan men snart får Hemliga trean ett nytt mysterium att lösa. Innan utställningen försvinner nämligen tavlan. Fanny, Felix och farbror Charlie börjar genast att nysta i mysteriet tillsammans med hunden Taggen.

Det är ett lagom svårt mysterium, och också ett lagom ämne att ta upp. Ändå finns det som redan skrivet otrevligheter, karaktärerna är inte alltid behagliga och med goda intentioner. Det är inte heller alldeles lätt att räkna ut vem eller vilka som har utfört stölden eller varför. Och det finns mängder med humor. Speciellt gillar jag när Charlie klär ut sig för att infiltrera utställningssalen.

Persongalleriet känns lagom stort för målgruppen och jag gillar att Fanny och Felix är de som är i fokus även om deras farbror också är del i detektivklubben. För mig som inte önskade annat än mysterier och detektivarbete när jag var liten är det lite som att få återuppleva det genom någon annan. Jag gillar också att det inte är helt lätt att veta om några bara är obehagliga eller missförstådda.

Sandra Fröjds illustrationer förstärker Sanna Juhlins berättelse och är lagom många, fina och humoristiska.


20191025_1430193225397505408885984.jpg

Titel: Tavelmysteriet
Författare: Sanna Juhlin
Illustratör: Sandra Fröjd
Format: Inbunden
Serie: Hemliga trean #6
Förlag: Ordalaget bokförlag
ISBN: 
978-91-7469-291-4
Ålder: 6–9
Antal sidor: 108
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.