Rävlystnad – Solveig Vidarsdotter

Första meningen:

Lukten var obehaglig, fuktig och påträngande.

Handling (taget från Storytel): 

Stora Blåsjön, Jämtland 2007.

Närpoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo är först på plats i skidorten Stora Blåsjön när den unga miljöaktivisten Noomi Bergman hittas död tidigt på skärtorsdagen. Kroppen ligger nergrävd i snön i närheten av pisten och fjällhotellet.

Dödsfallet skapar oro bland både bybor och turister och i förhör framkommer det att Noomi Bergmans kamp för att rädda traktens fjällrävar gått stick i stäv med de bofastas planer på att utveckla turismen. Påskfirandet kommer av sig helt och en känsla av misstro sprider sig. Vem kan man lita på och vad är det egentligen som är i görningen?

Århundradets storm drar plötsligt in över området och i snökaoset måste poliserna och fjällräddningen ge sig ut på ett riskfyllt eftersök efter flera personer som försvunnit i ovädret.

Samtidigt som Ingrid jobbar med utredningen befinner sig hennes särbo, renskötaren Nils Varra, på vinterbeteslandet trettio mil därifrån – och där tar han ett ödesdigert beslut.

Kommentar:

Tredje delen i deckarserien om Ingrid Kvarnberg och Erland Skogsmo som är poliser i Norra Jämtland. Rävlystnad hår bra att läsa utan att ha läst de två tidigare delarna, för det är inte så många saker man antas veta, utan tillbakablickarna leder läsaren rätt i historien mellan de olika karaktärerna.

Jag gillar Solveig Vidarsdotters skrivsätt och jag tycker väldigt mycket om att hon väljer att lägga handlingen i sin serie på en plats i Sverige som sällan speglas i skönlitteraturen. I Rävlystnad tas också aktuella problem upp, om det är jobb eller miljö som är viktigast att tänka på när det kommer till glesbygden. Även en del psykiska problem gestaltas, på ett respektfullt sätt.

Ingrid Kvarnberg är en härlig personlighet som jag gillar skarpt. Hon är stark men samtidigt känslosam och ganska inåtvänd. Persongalleriet i övrigt är ganska stort och här kanske man har störst behållning av att ha läst tidigare böcker i serien. Om inte kan det nog vara ganska många nya att ha koll på. Om man läst är det bara en handfull, och det är ju helt okej. Vi byter perspektiv mellan ett par personer och det är ständigt något som händer, även om jag tycker att det norrländska lugnet också får ganska stor plats i berättelsen. Jag gillar att det också är perspektivbyten mellan inbitna lokalbor och mellan både nyinflyttande och turister, det ger berättelsen mycket liv.

Jag känner mig smart när jag räknar ut hur allt hänger ihop, för det är inte helt uppenbart för mig förrän ganska sent in i boken. Dessutom tycker jag att Vidarsdotter får ihop allting på ett väldigt snyggt sätt. Det händer många olika saker som knyts ihop eller bara avslutas och många gånger har jag hjärtat i halsgropen.

Hoppas på fler delar i serien så jag både kan få känna lite hemlängtan (och tillhörighet) till Jämtland och få veta vad som händer härnäst!

Betyg: 4/5


screenshot_20191117-223137_storytel1492498485697183761.jpg

Titel: Rävlysntnad
Författare: Solveig Vidarsdotter
Omslag: Anders Timrén
Format: E-bok
Serie: Kvarnberg och Skogsmo #3
Förlag:  Lind & co
ISBN: 
 978-91-7861-561-2
Antal sidor: 486 (som inbunden)
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

*
Läs också:
Recension av Isvittring
Recension av Nässelvrede

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.