Contra Tiempo – Pia Hillerblad

Första meningen:

”Om du inte vill träffa honom, så behöver du inte”, sa Trines pappa.

Handling (taget från Adlibris): 

Maria drömmer Mariams liv, utan att veta vem Mariam är.

Maria jobbar på Centraloperation på det stora sjukhuset i Lund. Där träffar hon ST-läkaren Stefan. Han blir blixtförälskad, trots att han är gift med vackra, danska Trine. Maria stretar på med sitt liv som ensam mamma och försöker undvika att bli kär i Stefan. Faktum är att hon försöker undvika att känna något överhuvudtaget eftersom skilsmässan med barnens far rymmer så mycket dåligt samvete. Drömmarna upptar också mycket av hennes tankar, om och om igen samma dröm, håller hon på att bli galen? När hon börjar dansa flamenco på Medborgarskolan börjar känslor komma upp till ytan, och drömmarna förändras och blir mer innehållsrika. Vem är denna kvinna som hon möter i sina drömmar?

Stefans Trine föddes med ett defekt öga, hon föddes med en halvmåneformad pupill på vänster öga, ett tecken på att hon tillhör en särskild gren av människosläktet som kallar sig Nintus barn. De har funnits sen urminnes tider, vilket hennes föräldrar får reda på av Mästaren som besöker dem strax efter Trines födsel.

Trine har ett uppdrag. Hon drar i trådar för att styra utvecklingen i Marias och Stefans liv. Det är hennes första uppdrag, och hon har handledning av Alexander Roskov, Mästaren.

Uppdraget alla Nintus barn har är att lära oss människor att göra om och göra rätt om vi inte har gjort det i våra tidigare liv. Det vi inte lär oss i detta livet får vi komma tillbaka och göra om. Gör om och gör rätt.

”Contra Tiempo” är en spännande och underhållande relationsroman med inslag av magi. Den utspelar sig växelvis i Lund i början av 2000-talet och i Sevilla runt 1840. Contra Tiempo betyder motrytm. I flamencon används det uttrycket när två som klappar händerna klappar vartannat slag, och då får en rytm med mer ”studs”.

I Sevilla befinner vi oss bland romerna i Triana. Mariam är en ung flicka, en fantastisk dansare, under tidigt 1800-tal i Sevilla. Vi får möta hennes mor och far, hennes bröder och brorsbarn och hennes handikappade syster. Vi får också lära känna Don Esteban Carrera, som blir förälskad i Mariam när han ser henne dansa. Förbjuden kärlek, heder, kloka gummor och ond bråd död är några av ingredienserna i historien som utspelar sig bland gränderna i Triana och i floden Guadalquivirs dalgång.

Kommentar:

Contra Tiempo är en väldigt fin debutroman som fångade mig från alla första sidan och sedan läser jag vid varje ledigt tillfälle tills boken tar slut (alldeles för tidigt). Vi kastas mellan några olika perspektiv, varav fem är samtida och två är historiska. Pia Hillerblad väver ihop dessa på ett snyggt sätt så att det alltid är lätt att veta var i historien jag befinner mig och vem som är i fokus.

Jag gillar kontrasten mellan personerna som är i fokus. Maria är en väldigt komplicerad karaktär som är en känslomänniska rakt igenom och som varierar mellan högt och lågt. Ibland älskar jag henne och ibland irriterar hon mig oerhört, vilket jag också gillar. En karaktär som får mig att känna något, och helst alternerade saker, är en bra karaktär i min bok. Även Stefan och Trine är sådana karakärer, som får mig att känna mycket och olika saker. Martin tror jag är ett väldigt bra exempel på ett barn som känner mycket ansvar efter föräldrarnas skilsmässa, både över sitt syskon och över föräldern som är mest ledsen. Jag tycker väldigt mycket om att följa Martins resa genom boken. De historiska Miriam och Esteban gillar jag mycket på grund av deras normbrytande karaktärer, och Miriams familj känns så genuin och mysig.

Hela historien utspelar sig i både dåtid och nutid, och i nutiden hinner även ganska många år gå från start till början. Detta är något jag gillar väldigt mycket, för ofta känns det som om sådana här historier stressas fram och måste ske så snabbt i tid. Här är det flertalet år det handlar om, och jag gillar hur personerna utvecklas allteftersom. Allra mest märks det på Martin och Elin, som är ganska små vid bokens början men unga vuxna när det slutar.

Det finns lite övernaturliga inslag, vilka för berättelsen framåt. Är man en sådan som inte gillar att det pratas om gamla gudar och deras barn eller skapelser, så tror jag ändå att man kan komma att tycka om den här boken, då det är en grund till berättelsen men som ändå inte tröttas ut. Istället passar den här boken lite mer för dem som gillar feelgood eller romaner med lite mer historiskt stuk.

Språket är bra, passar genren och jag gillar de olika karaktärernas språkliga skillnader.

Omslaget tilltalar mig och dessutom säger det en hel del om innehållet utan att avslöja för mycket.

Betyg: 4,5/5

wp-15783077622676200150943024416990.jpg

Titel: Contra Tiempo
Författare: Pia Hillerblad
Omslag: Linn Creutzer
Format: E-bok
Förlag:  Ebes förlag
ISBN: 
 978-91-88187-59-8
Antal sidor: 315
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.