Stella och kyrkogården – Jerker Hultén

Första meningen:

Regner öser ner och klistrar fast Stellas mörka lockar vid hennes kinder.

Baksidestext: 

Stella ser på pojken en stund utan att säga något.
”Nå?” säger han och vågar sig fram ett par steg från gravstenen.
”Ska du pröva att lämna kyrkogården igen? Eller har du redan gett upp?”
Stella ger grinden en blick och sträcker tvekande fram handen mot handtaget.
”Det går inte, eller hur?” säger hon sedan dystert och drar tillbaka den igen. ”Att lämna kyrkogården”, menar jag.

Stella är med om en bilolycka och hamnar på den gamla kyrkogården på andra sidan staden. Men hon vill därifrån. Hon och hennes mamma har bråkat och hon vill hem och ställa allt tillrätta igen, men kyrkogården vill inte släppa henne ifrån sig. Dessutom visar det sig att olyckan inte var någon olycka. Någon körde på henne med flit. Någon som egentligen var ute efter Stellas mamma. Nu måste Stella använda all sin uppfinningsrikedom och all den hjälp hon kan finna på kyrkogården för att rädda sin mamma innan det är för sent.

Kommentar:

När Stella hamnar på kyrkogården efter en olycka är hon allt annat än nöjd. Hon har bråkat med mamma och hon vill inte sluta sina dagar med att vara osams utan vill komma ut från kyrkogården för att bli sams på något sätt. Det enda problemet där är att när du väl har kommit in på kyrkogården är det kört, då kommer du inte ut igen. Hon får också veta att den här olyckan egentligen inte var en olycka utan någon som var ute efter hennes mamma. Ju längre boken går, desto fler anledningar får Stella att försöka komma ut därifrån. Vågar hon ta hjälp av den otrevliga Greven, som alla verkar undvika till varje pris, och hur ska hon kunna klara av att komma ut?

Det här är en väldigt mysryslig historia rakt igenom. Jag gillar verkligen Hulténs sätt att beskriva relationen mellan de olika karaktärerna och jag gillar stämningen som slår igenom hela boken. Många gånger tycker jag att spännings-romaner för bokslukaråldern kan fokusera på att inte vara för otrevlig i handling och stämning men här finns både med mord (även om inte menat) av barn, lönnmördare, spöken som kan förvandla barn till fåglar (lite Riddar Kato-känsla i Mio min Mio där) och massa kyrkogårdar. Dessutom gör det tydligen väldigt ont när gryningen kommer om man är död men inte begraven än.

Jag gillar Stella och hennes beslutsamhet. Tillsammans med Jack och Greven (konstigt nog) är de mina favoriter. Greven är väldigt komplex som karaktär och visar på att det inte alls alltid är så svartvitt som man tror. Det är lätt att kategorisera och vara rädd för folk som man inte känner till nog mycket om, vilket även händer här på kyrkogården. Min absoluta favorit är däremot katten Ozzy, som jag får känslan av Mrs Norris från Harry Potter-serien av. Riktigt bad-ass katt, och jag älskar hur mycket utrymme som ges djuret i boken. Både lönnmördaren och barnen Hill är riktigt jobbiga och obehagliga att läsa om.

Jag tycker att språket är bra och flyter okej. Däremot tror jag att det kan vara bra att vara en ganska van läsare om man tar sig an den här boken för det är mycket text med ganska liten font. Och kanske inget för den allra mest räddhågsna, men det tycker jag nog att omslaget (som jag gillar mycket) också hjälper till att sålla bort.


20191030_1418576919411505079535004.jpg

Titel: Stella och kyrkogården
Författare: Jerker Hultén
Format: Inbunden
Förlag:  Idus förlag
ISBN: 
 978-91-7577-882-2
Ålder: 9–12
Antal sidor: 180
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

 

 

 

2 reaktioner till “Stella och kyrkogården – Jerker Hultén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.