Detektiv Långöra och Bonkostölden – Andreas Svalander & Emma Svalander

Första meningen:

Holger rusar längs stigen.

Baksidestext: 

På utsidan är Holger en helt vanlig kanin, men han är olycklig. Han vet att han inom sig har en privatdetektiv men hur ska han släppa ut honom? När Holger hälsar på vännen Nisse öppnar sig nya möjligheter. Holger får låna en städskrubb som deckarkontor.

Samtidigt försvinner både mat och den exklusiva drycken Bonko spårlöst från marinans största båt. Det dröjer inte länge förrän direktör Oxelsvans, som äger den största båten, knackar på och ber om hjälp.

Häng med Holger när han följer sin dröm och löser sitt första fall.

Kommentar:

Det är alltid kul med djur med mänskliga drag som också hittar på något som är typiskt mänskligt. Kaninen Holger ser ut som en vanlig kanin men på insidan vet han att det finns en privatdetektiv. Holgers syster Helga är inte så stöttande i början men ändrar sig sedan.

Holger får låna en städskrubb som kontor av kocken och vännen Nisse, som hjälper till väldigt mycket, speciellt med peppande ord när Holger känner att han har tagit sig vatten över huvudet.

För hur lätt är det egentligen att hitta den som varje torsdag stjäl mat och Bonkoflaskor från den stora båten i marinan? Holger gör sitt bästa, och det finns många hinder längs vägen. Är det inte yttre hinder så är det inre.

Jag måste säga att det här verkar vara en alldeles ypperlig högläsningsbok för de yngre åldrarna, eller så klart egenläsning om personen nått så långt. Det är spännande men inte för läskigt, språket är bra och passar för åldern, och det är djur som gör grejer. Det hade sålt den till mig i åldern 6–9 alla dagar.

Det är 14 kapitel på 114 sidor, vilket gör att det kanske är lite väl långa kapitel på sina ställen, men ofta är det inte hela uppslag med text utan det finns nästan alltid någon bild som bryter av texten.

Persongalleriet är lagom stort, och Holger är väldigt lätt att både tycka om och identifiera sig med. Även Nisse är väldigt sympatisk och mysig. Det är vanligt, och lättsamt, med böckerna i de här åldrarna är att uppdelningen mellan de man ska tycka om och de som är skumma ofta är ganska tydlig, och så även i det här fallet.

Jag tycker om att Andreas Svalander har lyckats få med normbrytande på så sätt att Holger är en vanlig kanin bland andra, men att han inte känner sig som en vanlig kanin. Inom Holger finns det något annat, något som inte matchar utsidan. Holger är inte heller en typiskt självsäker detektiv, utan han har självförtroendedippar, han missar saker och han råkar drömma sig bort på spaning. Det gör att han känns mer levande.

Emma Svalanders bilder är jättefina och matchar berättelsen bra.


20191011_1647368634198405005614537.jpg

Titel: Detektiv Långöra och Bonkostölden
Författare: Andreas Svalander
Illustratör: Emma Svalander
Format: Inbunden
Serie: Detektiv Långöra #1
Förlag:  Emmagjort
ISBN: 
 978-91-984778-2-5
Ålder: 6–9
Antal sidor: 116
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon, Omnible

*
Läs också:
Recension av Brumfällan

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.