Bokcirkeln vid världens ände – Frida Skybäck

Första meningen:

När Patricia Sloane öppnar den avlånga brevlådan och plockar ut dagens post lägger hon först inte märke till det vita kuvertet.

Baksidestext: 

En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.

Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att skvallra och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår.

Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?

Bokcirkeln vid världens ände är en charmig och hoppfull historia om hur kärlek och vänskap kan läka gamla sår och hjälpa någon att börja om på nytt.

Kommentar:

Vilken oerhört mysig feelgood! Om man gillade Bokhandeln på Riverside Drive så kommer man nästan garanterat att också fastna för den här boken. Upplägget är ganska lika. Någonting har hänt förr i tiden och vi får följa både den personen och dess nu levande släkting i jakten på svar.

Patricia Sloane söker efter svaren på vad som hänt med hennes syster, Madelene Grey (någon som gillar Grey’s Anatomy kanske?) och åker till Sverige för att en gång för alla vända på alla stenar i sitt sökande. Där hamnar hon i en liten ort i Skåne, med en ganska stor blandning av människor. Dels finns det väldigt religiösa personer, en kyrka som Madelene hade med att göra, och så finns det Mona och hennes vänner, som håller till på Monas Bed, Breakfast & Books, Monas lilla krypin. Vi möter också Monas dotter och barnbarn, som flyttat från Ljusskär men som kommer tillbaka över sommaren för att försöka övertala Mona att sälja sitt lilla hotell.

Persongalleriet är lagom stort, och Ljusskär känns väldigt småstadsgemytligt och sådär som det alltid är. Alla känner alla men ingen känner någon, och den lilla kyrkan och dess medlemmar är lite sektvarning på. Skybäck är väldigt bra på karaktärer tycker jag och man får en känsla för alla. Inte alltid positiva känslor, men det är ju bara bra. Jag fastnar väldigt mycket för Mona, som känns som en riktig bullmormor och envis som få. Det är lätt att hänga med i om det är nutid eller dåtid, och det är dessutom väldigt lätt att fastna i de olika berättelserna.

Något jag också gillar med Skybäcks böcker är att allt inte är svart eller vitt och gråzonen gör att det är väldigt svårt att veta om man borde tycka om någon eller om hen döljer något. Innan jag får veta upplösningen har jag inte helt lyckats räkna ut hur det ligger till, vilket är precis som jag vill ha det. Älskar att bli överraskad av hur något har hänt, eller vem, som gjort det, eller varför.

Älskar också boktemat som finns i den här boken, precis som i Bokhandeln på Riverside Drive av Skybäck. Det är mysigt med någon som är så intresserad av böcker och man får en massa bra lästips (och idéer för olika quiz eller aktiviteter för den bokgalne).

Språket flyter bra, passar genren och är väldigt lättläst. Det är en svår bok att lägga ifrån sig när man väl plockat upp den och sträckläsning händer väldigt lätt.

Betyg: 5/5


20190830_1703371342272580615827293.jpg

Titel: Bokcirkeln vid världens ände
Författare: Frida Skybäck
Omslagsdesign: Sofia Scheutz
Format: inbunden
Förlag:  Louise Bäckelin förlag
ISBN: 
  978-91-7799-098-7
Antal sidor: 347
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

*

Läs också:

Recension av Bokhandeln på Riverside Drive

 

 

2 reaktioner till “Bokcirkeln vid världens ände – Frida Skybäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.