Ögon utan ansikte – Vicky Larsson

Första meningen:

En helikopter sänker sig över vindparken Horns Rev och stannar i luften.

Baksidestext: 

En helikopter sänker sig över vindparken Horns Rev 1 i Nordsjön och stannar i luften. Två män hissas ner. En lever. En är död. Samtidigt försvinner en räddningshelikopter från sin route i samma område. Den danska kriminalteknikern Kea Langelund Raun och hennes kollegor åker på larmet för att hämta in en kropp som hittats fastsurrad på en vindturbin.

Fredrik Dahl, svensk kriminaltekniker befinner sig i Blåvand på danska västkusten för att vila upp sig efter en arbetsskada. Mot sin vilja blir han indragen i brottsutredningen. Det visar sig att mannen som hittats död var en svensk flyttfågelforskare. Inflytelserika affärsmän vill förvandla danska västkusten till en kassako medan miljöaktivisterna försöker vinna kampen mot politikerna om den orörda naturen.

Man börjar ana att vem som helst kan köpas för pengar. Lugnet i området ersätts av inbrott och fler otäcka dödsfall. Både Fredrik och Kea börjar tvivla på vem de kan lita på.

När fel blir rätt och man inga val har för att överleva, är det då rätt att göra fel?

Kommentar:

Ögon utan ansikte är en spännande deckare från debutanten Vicky Larsson som låter oss följa med två olika kriminalteknikers väg genom brutala mord och personliga problem. Kea Langelund Raun är en del av teamet som ska lösa mordfallen som sker i danska Blåvand, och Fredrik Dahl, svensk kriminaltekniker och tolk som är sjukskriven på grund av skottskada och på semester och flykt från sina problem. Dessutom får vi följa Ziggy, som har storhetsvansinne och är den enda som kan frälsa världen från dess problem.

Jag gillar upplägget. Att, i korta glimtar, få följa gärningsmannens tankar och handlingar gör att man lättare kan leka detektiv på egen hand och gör att jag som läsare känner mig mer delaktig i teamet, som att jag också har något att bidra med. Larsson har en fantastisk förmåga när det kommer till att beskriva karaktärer och ge dem personligheter utan att det behöver vara för detaljerat, och jag gillar att allt inte är svart och vitt, i Ögon utan ansikte är det en oändligt stor mängd gråskala. Jag gillar att inte heller Kea och Fredrik är helylle och perfekta, utan att vi får följa dem som del i den här gråskalan när de försöker få kontrollen över sina egna liv.

Persongalleriet är lagom stort, det är det danska teamet, Fredrik och hans familj, samt ägare, personal och några gäster på hotellet som Fredrik bor på som frekvent figurerar och alla är så vitt skilda och har så pass olika namn att det är lätt för mig att hålla isär dem. Det känns som om ingen onödig finns med, och det är skönt för mig som läsare. Det finns några till, som figurerar i periferin och gör sitt till historien, vilket också är kul.

Det är en hel del vändningar i Ögon utan ansikte och en del kan jag vara med och räkna ut på förhand, och det får mig att känna mig otroligt klipsk, och när jag förstår hur allt hänger ihop blir jag så glad så jag nästan hoppar upp och ner, bara för att jag tycker att det är så snyggt och smart. Samtidigt är det en hel del saker jag inte kunnat lista ut på förhand, och det gör mig också glad. Känna mig smart samtidigt som jag blir överraskad, det är bra grejer och precis som jag vill ha det.

Språkligt sett passar boken bra till genren och är flytande och lättläst.

Betyg: 4,5/5

ÖGON UTAN ANSIKTE front

Titel: Ögon utan ansikte
Författare: Victoria M Larsson
Format: Storpocket 
Förlag:  Swag förlag
ISBN: 
  978-9925-7612-1-0
Antal sidor:333
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Amazon

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.