Stormskörd – Mattias Leivinger och Johanens Pinter

Första meningen:

Den tunna vårnatten når sin klimax.

Baksidestext: 

I en sjuksäng ligger polisinspektör Iris Riverdal försänkt i djup medvetslöshet. En pistolkula sitter begravd innanför hjässbenet, ändå återhämtar hon sig förvånansvärt väl.

I väntan på hennes uppvaknande söker kollegorna vid Stockholmspolisen febrilt svaret på vem den mystiske förövaren är. Han som låg bakom mordvågen i Stockholm och till slut dog i ett eldhav i Swedenborgskyrkan.

Samtidigt anländer två män till Stockholm för att slutföra det märkliga uppdraget. Med sig har de ett mardrömslikt vapen som dödar såväl kropp som själ. De överlevande samlar sig för slutstrid, för sin frihet eller undergång.

Alla har de sina speciella intressen i Iris. Men vem är vän och vem är fiende i det spel där hon plötsligt blivit centralpjäsen?

Stormskörd är uppföljaren till De mörkermärkta.

Kommentar:

Jag drog mig ett tag för att läsa Stormskörd. Det är ett tag sedan jag läste De mörkermärkta, första delen i serien med samma namn och jag fann just den svår att komma in och hänga med i. Till min stora förtjusning visade sig inte alls det vara fallet med Stormskörd utan jag kände igen allt och alla (nästan) och hängde väldigt bra med i handlingen, som hade ett driv framåt hela tiden.

Det är väl inte ovanligt att det blir så i serier. Bok ett är en upptakt, där vi får lära känna alla, medan vi i bok två kan kastas in i handling på ett helt annat sätt. Det ger Stormskörd ett helt annat driv och för mig är det mycket enklare att fastna och dras med i den här boken. Däremot skulle jag säga att det är väldigt bra att ha läst första delen i serien innan man tar itu med den här.

Det känns lite som den ockulta delen har fått ta ett litet steg bakåt i den här boken, och det gillar jag. Det finns där. Det är tydligt, men inte alls överdrivet på samma sätt som jag kände det i bok ett. Jag skulle väl kanske inte kalla det trovärdigt, men mycket mycket trovärdigare.

Annars är det lite som Harry Potter och Game of Thrones – bli inte förtjust i någon, för du vet aldrig vem som överlever.

Något som Leivinger och Pinter gör väldigt snyggt är karaktärerna, speciellt de allra mörkaste av dem. De är sjukt obehagliga, på en nivå att man nästan drömmer mardrömmar om dem på nätterna. Men det är också trevligt att inte de goda är änglalika utan mer gråskaliga. En stor fördel med Stormskörd är att det inte kommer in särskilt många nya karaktärer utan i det stora hela är det gänget från förra boken – bara andra i lite mer fokus, men med nya fiender.

Det märks att det är tänkt att det ska komma en till bok, för man får inte särskilt mycket svar på sina frågor, inte ens de som hängde kvar från del ett. Smart drag, för det gör ju att jag absolut vill följa med i kommande del/ar.

Språkmässigt snyggt och gediget. Jag gillar att det inte märks tydligt att det är två olika personer som skrivit boken, utan det är ett enhetligt språk rakt igenom.

Betyg: 4/5

20190116_112831207095873910748545.jpg

Titel:  Stormskörd
Författare: Mattias Leivinger & Johannes Pinter
Illustratör: Jutta Falkengren
Format: inbunden
Serie: De mörkermärkta #2
Förlag:  Piratförlaget
ISBN: 
  978-91-642-0535-3
Antal sidor: 464
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

*
Läs också:
Recensionen av De mörkermärkta

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.