Drakens dotter : Syskonen Madlock – Ulrica Edvinsson Sundin

Första meningen:

Den gröna färgen på skogens träd hade skiftat till höstlig orange och täckte himlen ovanför.

Baksidestext: 

Drokina har tagit sig ut ur drakdemonernas rike men än är hon inte säker. Kiboch är inte redo att släppa taget om prinsessan som skulle försvara hans rike, och Drokinas kamp om rätten till sitt eget liv fortsätter.

Hon försöker få tillbaka den familj som försvunnit medan hon varit separerad från sina vänner, men när hon inser att hon vet mindre om sin egen art än hon tidigare trott, börjar Drokina undra var hennes plats i världen egentligen är.

Rachel står som vanligt vid hennes sida, nu tillsammans med Mark efter att Nicki övergett dem. Samtidigt framkommer det mer om Rickis förflutna, där det uppdagas att han inte är den han trott.

Kommentar:

Ulrica Edvinsson Sundins normbrytande fantasyserie utspelar sig i en blandning av den magiska världen och den omagiska världen. Det jag tycker är skönt, är att det handlar om den nutida världen i båda fallen, även om den magiska sidan visserligen har lite catching up to do när det kommer till jämställdhet. Det är så vanligt i fantasy att det är en medeltida miljö, och det är också trevligt, men det är kul när det kommer en bok och bryter av.

Tredje delen i serien Drakens dotter är mestadels fylld av gamla bekantskaper. Det är skönt, för då kan jag som läsare fokusera på berättelsen snarare än att försöka komma ihåg hur allt hänger ihop. Det finns vissa bakåtglimtar, men inte så många och de handlar mest om att förklara det som hänt för en läsare som varit med tidigare, så jag tror att det bästa är att som läsare börja från bok ett och det gör inget. Både Resans början och Viljornas krig är klart läsvärda. Har man inte läst seriens andra böcker kan det dock vara klokt att sluta läsa här för att slippa SPOILERS!

Vi byter fokus mellan främst tre karaktärer, syskonen Madlock: Drokina, Damien och Diane. Det gör att historien hela tiden drivs framåt och vi missar de stillastående delar av berättelsen som kan komma av att bara följa en karaktär. Däremot tycker jag att det blir lite långsamt i bokens början, det är mestadels en känsla som kan bero på att alla hela tiden befinner sig på respektive ställe utan egentlig möjlighet till miljöbyte men när allt börjar ändras och historien intensifieras är det istället massa fart och under loppets gång kommer flera vändningar. Vissa som jag kunnat räkna ut på förhand och nickar nöjt till och vissa som jag inte alls var beredd på. Precis som jag som läsare vill ha det. Känna mig smart för att jag förstod något och samtidigt bli överraskad för att jag inte har förstått något alls.

Boken (och serien i stort) är klart normbrytande. Här handlar det främst om starka kvinnliga karaktärer (detta betyder inte att de är känslolösa) och att vi får se mycket mer än vanligt av männens inre tankegångar och känslor (detta betyder inte att de är svaga). Jag har alltid tyckt att det har varit mycket girl power och jävlar anamma i de tidigare böckerna. Men nu jävlar! Här pratar vi om tjejer som vet vad de vill och tar det de vill ha! Samtidigt har de ändå andras bästa i åtanke (nåja, nästan alla).

Jag gillar allra främst Rachel i den här boken, men det är inte så konstigt för hon skulle kunna vara min själsfrände. Arg som fan, ironisk men ändå väldigt sympatisk och känslosam (fast det inte alltid syns), men jag gillar egentligen nästan alla som är runt Drokina, och Drokina själv. Det jag gillar under bokens gång är att karaktärer som jag trodde mig gilla och sympatisera med visar sig inte alls vara så trevliga och just en sådan maskering och vändning är snyggt. Det viktigaste för mig är att jag inte känner mig likgiltig inför karaktärerna och det gör jag inte i Drakens dotter-serien. Om det är någon jag har väldigt icke-existerande känslor för är det Mike, för han har inte så stor plats i boken, men det kan ju alltid vända till kommande böcker, vilket också gör det spännande.

Språket fungerar väldigt bra för genren och jag tycker om att de flesta personer har helt vanliga namn som är lätta för mig att komma ihåg.

Betyg: 4,5/5


received_5314124642634391077004495171374129.jpeg

Titel: Syskonen Madlock
Författare: Ulrica Edvinsson Sundin
Omslagsillustratör: Ulrica Edvinsson Sundin
Format: inbunden
Serie: Drakens dotter #3
Förlag:  Moloch Publishing
ISBN: 
  978-91-983546-1-4
Antal sidor: 581
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

*
Läs också:
Recensionen av första delen: Resans början
Recensionen av andra delen: Viljornas krig
Författarintervju med Ulrica Edvinsson Sundin
Gästblogg av Ulrica Edvinsson Sundin

 

 

 

En reaktion till “Drakens dotter : Syskonen Madlock – Ulrica Edvinsson Sundin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.