Björnen sover inte – Monica Grönlund

Första meningen:

Giftermålet hade kommit till stånd av lämplighet mer än av längtan, eller ens förhoppning.

Baksidestext: 

Femtonåriga Ellinor har försvunnit från en nyårsfest i byn Linsell i Härjedalen. Svegspolisen Harry Hansson tvingas ta tag i den för honom svåra uppgiften att reda ut vad som kan ha hänt, men ingen av de inblandade säger sig ha hört eller sett något.

Villrådig ber Harry sin barndomskamrat och kollega, Tom Elfversson i Malmö om hjälp. Det är nu strax efter påsk och vinterns snömassor börjar så sakteliga att smälta undan ute i markerna. Hungriga björnar vaknar ur sina iden.

Kommentar:

Kul med en deckare som utspelar sig i glesbygd istället för i stora städer. Monica Grönlund lyckas att fånga hur fördomar fungerar om småorter, och ”alla känner alla”-tänket. Jag gillar att Harry Hansson får vara en vanlig människa, inte så himla alfahanne och självhävdande, utan faktiskt ärligt tycker att det är jobbigt att utreda något som är nära inpå, människor han känner. För det kan väl inte vara någon som känner Ellinor som gjort att hon försvunnit? Det måste vara något eller någon utifrån.

Något som jag gillar med den här boken är hur Grönlund får fram dialekten, men jag funderar på om det kan vara jobbigt att läsa i långa sjok för den ovane. Det är också snygga vändningar och en hel del oväntade sådana, jag gillar specifikt hur det faktiskt gjorts många misstag i samband med Ellinors försvinnande.

Jag gillar som sagt Harry Hansson, men också hans vän Tom Elfversson är redig och bra. Margot är urtypen av norrländsk tant för mig, och hennes raka sätt gillar jag också. Tycker också att Grönlund får till en bra ”fiende” i Thamm, som då istället verkligen är en alfahanne.

Däremot kan jag tycka att det hade behövts en redig korrekturläsnings- och redigeringsrunda, då det finns en hel del inkonsekventa stavningar på namn och en del andra korrfel som sticker ut för mig som arbetar med sådant. För den som inte stör sig på sådana saker, utan bara ser till berättelsen är det här en deckare som säkerligen kan underhålla. Det är inte förrän i slutet jag lyckas koppla ihop hur allting hör ihop, och det är ju alltid roligt när man läser en deckare.

Betyg: 2,5/5

20180809_1009281055572916179946255.jpg

Titel: Björnen sover inte
Författare: Monica Grönlund
Format: Häftad
Förlag:  Ordiraptus förlag
ISBN: 
  978-91-639-6202-8
Antal sidor: 302
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.